Hemsö rapporterar en ökning av förvaltningsresultatet med drygt 22 procent. Bolaget renodlar sin portfölj ytterligare till att bara äga samhällsfastigheter.
Stark rapport av Hemsö
Mest läst i kategorin
Hyresintäkterna ökade med 10 procent och uppgick till 2.189 miljoner kronor för 2016 jämfört med 1.988 miljoner kronor under 2015. Förvaltningsresultatet uppgick till 1.111 miljoner kronor, en ökning med 22 procent.
Periodens resultat efter skatt uppgick till 2.343 mkr (1.350). Värdeförändringar på fastigheterna uppgick till 2.072 miljoner kronor och värdeförändringar på derivat uppgick till -208 miljoner.
"Trots ökande politiska risker globalt, är fastighetsmarknaden fortfarande het med höga prisnivåer som följd. Vår försiktiga riskprofil och goda tillgång till kapital genom en solid kreditrating ger låga finansieringskostnader. Vi går in i 2017 med en stark kapitalstruktur, vilket kombinerat med specialistkompetens inom förvaltning och projektutveckling ger Hemsö en stabil grund att bygga vidare på", skriver Nils Styf i sitt vd-ord.
Under 2016 har 49 fastigheter förvärvats för 3.362 miljoner kronor och 11 fastigheter har avyttrats för 61 miljoner. Marknadsvärdet på fastigheterna ökade med drygt 7 miljarder till 33,6 miljarder.
Under fjärde kvartalet har Hemsö haft en hög affärsaktivitet. Hemsö förvärvade fyra fastigheter i Finland, bland annat Universitetsfastigheten Academill i Vasa, för cirka 550 miljoner kronor. I Tyskland förvärvades fyra äldreboenden belägna i tillväxstäder för cirka 385 miljoner kronor. Fastigheterna tillträds under första kvartalet 2017. En fastighetsportfölj omfattande 35 fastigheter på olika orter i Sverige avyttrades för cirka 1,5 miljarder kronor till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Fastigheterna tillträds under första kvartalet 2017.
Nils Styf kommenterar affären i sitt vd-ord:
"Vi har också ingått avtal om försäljning av 35 mindre fastigheter som vi inte anser passar in i vår långsiktiga strategi. Dessa fastigheter har större inslag av kontor, består av mindre omsorgs- och utbildningsfastigheter eller ligger på orter där vi bedömer att vi inte har en tillräckligt stark lokal närvaro för att förvalta dem på ett effektivt sätt".
Hemsö ägs till 70 procent av Tredje AP-fonden och till 30 procent av Hemsö Intressenter AB.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.