En statlig rankning av nättjänster blir föremål för en jävsprövning efter en JO-anmälan av Mattias Miksche på Stardoll.
Stardolls JO-anmälan leder till granskning
Mest läst i kategorin
Snart ett år efter att statliga Medierådet presenterade sin undersökning av 17 sociala nätverkssajter för barn och unga ser ett av de uthängda företagen ut att få sin sak prövad.
Fyra av de fem sajter som fick bäst betyg visade sig vara kunder hos det företag som gjort undersökningen, Interaktiv Säkerhet.
– Det första vi gjorde var att lyfta upp det här för det är självklart en jävsfråga, sa företagets vd Klas Karlsson då till TT.
Sedan plockade Medierådet bort rapporten från sin hemsida, officiellt för att det kontroversiella innehållet inte längre är aktuellt.
Nu har Justitieombudsmannen bestämt sig för att utreda jävsfrågan. Beslutet kommer efter en anmälan från företaget Startdoll i november.
Det var i november som it-entreprenören Mattias Miksche lät sin fru, advokat Helene Hillerström Miksche hos advokatbyrån Bird & Bird, skriva till JO och klaga på uppdrag av Stardoll – som han själv grundat.
Stardoll var själva föremål för granskning i Medierådets rapport.
Företaget Interaktiv Säkerhet skrev att informationen till föräldrar på Stardolls sajt för unga tjejer visserligen var ”mycket utförlig”, men att det inte var enkelt att anmäla problem med säkerheten, att Stardoll hade ”långa svarstider” och ”bristande åtgärder” och att det inte framgick när supporten höll öppet.
”Goda intentioner och många bra säkerhetsfunktioner men stort minus för dålig hantering av anmälningar”, blev omdömet.
Stardoll hamnade i gruppen ”tveksamma” tillsammans med Facebook, Youtube, Hamsterpaj, Habbo, Stallet och Apberget.
”Ej godkända” blev Jesper, Snyggast, Snuttis, Fjortis och Existenz.
”Godkända” blev KP-webben, Lunarstorm, Blip, Bilddagboken och Kamrat.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.