... Realtid.se:s egen vinkännare rekommenderar i dag vin till viltet.
Staffan Dahlgren

Mest läst i kategorin

Tjena Staffan, hur står det till?
– Bra tack.
Jag har bjudit över några vänner på middag ikväll och tänkte bjuda på dovhjortsstek. Men jag vet inte vad jag ska bjuda på för vin. Vad ska man tänka på?
– Ah, vilt! Det låter härligt. Vad du ska ha för vin beror lite på vilka tillbehör du hade tänkt servera.
Det blir nog lite rotfrukter och svamp.
– Då behöver du ett vin som är kryddigt och mustigt som kan möta sötman från rotfrukterna och svampen. Det ska inte vara för strävt, men om du behåller steken lite rosa i mitten så klarar det lite mer struktur.
Har du något bra exempel?
– Jag skulle vilja rekommendera ett spanskt vin, Raimat cabernet-sauvignon. Tillverkas i ett litet distrikt som heter Coster del Segre, de är ganska nyskapande och framåt. Deras viner påminner lite om viner från Nya världen. Just det här vinet har mogna toner av kaffe och plommon. Priset på systemet är 92 kronor.
Låter toppen, några mer förslag?
– Eftersom det låter som en lite festligare middag kan man ju köpa ett lite dyrare vin. Då skulle jag vilja rekommendera en italienare, Le Volte från Toscana. Lite kraftigare, men fortfarande elegant. Smaker av mörka bär, choklad och mynta. Kostar 152 kronor på systemet.
Hur ska man få steken perfekt?
– Det gäller att inte ha inne den för länge. Använd termometer, och när du tar ut den ur ungen ska den fortfarande vara rosa inuti. Låt den ligga i folie innan du serverar den.
– Ett annat tips är att servera den med en sås på enbär och persilja.
Tack för tipset. Jag springer och handlar på lunchen.
– Lycka till.

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.