Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 24 juni 2010Publicerad: 24 juni 2010

Oenigheten om hur världsekonomin ska styras växer inför helgens G20 möte i Toronto.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maktblocket G20 hyllas för att ha räddat världen undan en depression under finanskrisen.

Men inför helgens möte i Toronto växer oenigheten om hur världsekonomin ska styras.

G20 samlar världens 19 ekonomiskt viktigaste länder, samt EU. Normalt träffas ländernas finansministrar och centralbankschefer kring viktiga frågor om hur den globala ekonomin ska hanteras, men i helgen landar i Toronto ländernas stats- och regeringschefer för toppmöte.

När finanskrisen rasade som värst hösten 2008 lyckades sammanslutningen enas om stimulansåtgärder och andra akuta insatser för att förhindra en fullskalig depression. Men de utkast till slutsatser som nu cirkulerar visar på växande oenighet kring en lång rad frågor som kräver enighet inom gruppen.

Det rör sig om känsliga problem som hur de massiva budgetunderskotten som stimulansåtgärderna förde med sig ska hanteras, hur bankerna ska regleras för att de ska klara nästa kris bättre, och hur någon slags global harmonisering kring finansiella regelverk ska se ut.

I potten ligger de gryende tecknen på ekonomisk återhämtning som syns. Några felskär från avgörande ekonomier kan snabbt öppna nya råkar i isen för världsekonomin.

Kanadas centralbankschef Mark Carney varnar för att bälten nu dras åt alltför snabbt.

– Det handlar om en balansakt. Ingen ska försöka balansera sin budget redan nästa år. Men inte heller ska någon föreställa sig att de inte behöver ha en plan för hur deras skuldsituation ska stabiliseras, och det inkluderar USA, säger Carney.

ANNONS

Faran i situationen illustreras tydligt av den turbulens som omgett den europeiska ekonomin under våren, sedan flera av eurozonens medlemmar visat sig stå på konkursens brant.

Den erfarenheten får nu europeiska politiker att kräva hårda besparingar för regeringar världen över. Andra, som USA, oroas över att detta i sig självt ska strypa den ekonomiska återhämtningen, och förespråkar en långsammare avveckling av statliga stöd.

– Vi måste visa en beslutsamhet att ta itu med långsiktiga skulder, men inte till priset av tillväxten på kort sikt, summerar finansminister Timothy Geithner hållningen i en Wall Street Journal-artikel inför mötet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]