HQ-mejlen visar att banken drabbades av en tidigare okänd "tradingincident" i ett mycket känsligt läge 2007. Den ansvariga tradern, som fick lämna jobbet, arbetar sedan 2010 på Finansinspektionen.
Sparkad HQ-trader fick jobb hos FI

”Tisdagen den 7 augusti 2007 uppdagades, genom de avstämningar som bankens ekonomiavdelning gör vid månadsskiften, att , som är en av bankens traders, har systematiskt manipulerat positioner i bankens affärssystem för att dölja bankens faktiska positioner och resultat i den del av tradingportföljen som han ansvarar för.”
Så inleds ett gransknings-PM från HQ i september 2007 som togs fram internt efter upptäckten. Dokumentet finns med i den samling av e-post med bilagor från HQ Bank som Stockholms tingsrätt offentliggjorde i förra veckan.
Den 12 september 2007 skickar chefsjuristen Richard Berlin ett mejl till nytillträdde vd:n Mikael König med rapporten bifogad. Mejlet gick bland annat också direkt till Mats Qviberg och Stefan Dahlbo på Öresund.
Enligt granskningen har tradern erkänt att han under fyra perioder sedan början på 2006 har mörkat sin exponering mot marknaden.
”Som mest låg resultatet 23 mkr under respektive 30 mkr över det synligt redovisade resultatet. När saken upptäcktes var resultatet 17 mkr över det synligt redovisade”, skriver HQ i rapporten och konstaterar att banken inte åsamkats några förluster.
Tradern förklarar sitt agerande med att han vid ett tillfälle drabbades av en förlust som han inte ville redovisa:
”Han hade en aktieposition i Kauphting som hastigt utvecklades negativt med ca 3 mkr. Han bestämde sig för att mörka resultatet genom att ändra priset på historiska aktietransaktioner i bankens affärssystem. Härigenom skapande han tid för att kunna återvinna det negativa resultatet, vilket lyckades.”
Därefter använde han alltså samma metod vid fler tillfällen. Under den senaste perioden, som inleddes i maj samma år, ändrades informationen gällande positioner i sju olika värdepapper.
”Orsaken till hans handlande är mångfacetterat, innefattande att han är resultatinriktad, att optionsaffärer gått över styr, att det talats om att stänga tradingavdelningen, med följd att det var viktigt att visa bra resultat, samt egen nyttan i form av resultatbonus”, sammanfattas hans förklaring i rapporten.
Tradern inser att hans agerande strider mot bankens egna regler men inte i alla avseenden:
”Det är helt klart för att hans manipulationer med priser och volymer i bankens affärssystem har varit i strid med de regler som han haft att följa. Vad gäller manipulationer med uppgifter om volatiliteten anser han dock att hans förfarande i denna del ligger i gråzonen.”
I rapporten konstateras att hans tradingresultat sticker ut som ett av de bästa på avdelningen. Under 2006 hade tradern en månadslön på 40.000 kronor medan bonusen uppgick till 8 miljoner kronor.
För HQ kommer ”tradingincidenten”, som den kallas internt, mycket olyckligt. Banken har redan stora problem med tradingen som under tredje kvartalet 2007 rapporterar det första förlustkvartalet på 14 år.
Internt pågår ett arbete med att knoppa av tradingverksamheten och lägga den i en separat fond för att dra ner på riskerna.
Men allra känsligast är att Carnegie nyligen drabbats av en stor tradingsmäll som Finansinspektionen reagerat mycket kraftigt på. Senare i september kommer FI:s dom mot Carnegie som bland annat innebär 50 miljoner kronor i böter för banken.
På HQ följer man utvecklingen noga. När media rapporterar om FI:s kommande kritik mot Carnegie skickar riskavdelningen ut ett mejl till flera chefer med kommentaren:
”Kan eventuellt trigga ett platsbesök hos oss, bra om vi kan ta en kort diskussion om detta i början på nästa vecka.”
På HQ hanteras ”tradingincidenten” diskret. Richard Berlin skriver i mejlet till König, Qviberg och Dahlbo att den ansvarige tradern har ”sagt upp sig” i början på september men att han samtidigt får 4 miljoner kronor i ”avgångsvederlag”.
Efter uppgiften om fallskärmen ställer Richard Berlin frågan om ärendet ska rapporteras till Finansinspektionen, Swedsec och Ekobrottsmyndigheten.
Enligt Realtid.se:s genomgång av mejldatabasen får åtminstone Finansinspektionen information om händelsen senare i september. Den 27 september skickas en kort sammanfattning av ärendet till FI. Tradern namnges inte och det redovisas heller inga exakta siffror. HQ konstaterar också att tradern inte har överskridit några limiter.
Den 9 oktober rapporterar Richard Berlin till Mikael König, Mats Qviberg och Stefan Dahlbo, som får fortlöpande information, att man haft ett möte med FI angående händelsen:
”Gårdagens möte med Finansinspektionen avlöpte i allt väsentligt enligt förväntan. Samtliga frågor som behandlades rörde den faktiska händelsen, vilka systemstöd som finns i banken för kontroll, vilka åtgärder vi genomfört för att förbättra kontrollen etc. Vidare talade vi om vilka reflexioner som vi gjort i anledning av inspektionens beslut rörande Carnegie.”
Av allt att döma ledde ”tradingincidenten” inte till några andra åtgärder mot HQ eller den ansvarige tradern.
Enligt Linkedin drev mannen egen verksamhet inom daytrading sedan han lämnade banken. Men i augusti 2010, samma månad som HQ förlorade sina tillstånd, fick den före detta tradern jobb som finansinspektör på Finansinspektionen där han varit anställd sedan dess.
Realtid.se söker den före detta tradern samt företrädare för Finansinspektionen för en kommentar.