Vad vi tycker om och inte tycker om att äta avgörs till största delen av våra gener.
Smaken sitter i generna
Mest läst i kategorin
Det påstår forskare från Kings College i London som jämfört tusen tvillingpars matvanor. Studierna har visat att enäggstvillingar i betydligt högre grad har samma smak, till exempel tycker om kaffe eller vitlök, än vanliga tvillingar. Det tyder enligt forskarna på att smaken ärvs, enligt BBC.
Enäggstvillingar har exakt samma gener, så genom att jämföra dem med vanliga tvillingar så kan forskare räkna ut vilka av tvillingarnas karaktärsdrag som är påverkade av generna och vilka som har med samhälle och uppfostran att göra.
Forskarna på Kings College tittade totalt på drygt 3.000 kvinnliga tvillingar i åldrarna 18 – 79 år. Resultaten som publicerades i tidskriften ”Twin Research And Human Genetics” visar att mellan 41- och 48 procent av alla som föredrar en viss typ av mat påverkas av sina gener.
De smaker som verkade ha starkast samband med generna var att tycka om eller tycka illa om vitlök och kaffe.
– Vi har så länge trott att vår uppfostran och sociala miljö avgör vad vi tycker om att äta. Resultatet kullkastar helt den teorin, säger professor Tim Spector som har lett forskningsstudien till BBC.
Enligt forskarna så betyder detta att regeringars hälsokampanjer och dylikt måste omstruktureras eftersom alla människor som är genetiskt programmerade att inte tycka om frukt och grönsaker förmodligen är mindre mottagliga för sådana kampanjer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.