Alltför få egna patent gör det svårt för Googles underleverantör att gå till motangrepp i striden om de lönsammaste mobilerna.
Slapp patenthantering gör HTC till lätt byte
Mest läst i kategorin
Konkurrensen om att få sälja dyra pekskärmsmobiler hårdnar.
Nyhetsbrev om Teknik, Media och Telekom varje tisdag.
Det kan förklara att Apple tar upp kampen med konkurrenterna i domstol efter att hajpen kring Iphone börjat ebba ut.
Men varför angriper Apple just HTC? Den stora striden står förstås mellan Apple och Google. Google har bättre resurser att försvara sig med. HTC tillverkar Googles Iphone-kopia Nexus One. Men det är många som jobbar med Google.
Motorola bekräftade i januari att de ska leverera en Nexus Two eller Three.
Så varför inte stämma Motorola?
Svaret kan vara att HTC gjort sig särskilt sårbara genom att inte förse sig med egna patent.
Analytiker på Deutsche Bank har gjort sig besväret att räkna efter.
Medan Apple samlat på sig 3.000 patent på några år har HTC bara fått igenom 58.
Apple ryckte ifrån inför lanseringen av Iphone 2007 konstaterar bankens analytiker Chris Whitmore i ett brev till kunderna i helgen.
”HTC registrerade noll patent i USA mellan 2004 och 2007 medan Apple registrerade 507 och Google 67 under samma period”, skriver han.
Men HTC har förstås en friskrivningsklausul i avtalet med Google. Därför vore det inte överraskande om HTC väljer att skylla ifrån sig. Man lydde bara order.
Apple stämde i förra veckan taiwanesiska HTC för intrång i 20 patent.
Apple vill att den Internationella handelskommissionen och en domstol i delstaten Delaware ska förbjuda HTC att tillverka, sälja och marknadsföra Iphone-lika pekskärmsmobiler i USA.
Konflikten kommer knappast hindra HTC i det korta loppet, men kan göra det svårare att inleda nya samarbeten i USA.
HTC har fortfarande inte gått till motattack utan konstaterar i ett uttalande kalat att bolaget ”tror att den här stämningen varken får någon kortsiktig konkret inverkan på verksamheten eller på bedömningen av resultatet för första kvartalet 2010”.
Processen lär dock dra ut längre på tiden än så.
Flera av de 20 patenten rör det grafiska användargränssnittet – det som syns, funktioner som att scrolla och zooma – men många rör också operativsystemet. HTC använder Googles gratisoperativ Android.
HTC använder också Microsofts operativsystem i sina mobiler. Därför kan Microsoft också komma att dras in i bråket.
Apple ankagas själva för patentintrång av Nokia. Nokia är fortfarande varma i kläderna sedan jättebråket med Qualcomm som hotade att helt kullkasta världsordningen i mobilbranschen efter ömsesidiga anklagelser om patentintrång.
Att en stor marknad skapar stora konflikter är inget nytt. Tidningen PC World listar andra patentstrider som format it-världen av idag.
Apple tyckte att Microsoft stal ”look and feel” i genombrottet med Windows 3.
Xerox tyckte i sin tur att Apple stulit från dem. Båda stämningarna avfärdades efter sex år. Apples bevis höll inte och Xerox var för sent ute.
Och hur kommer det sig att delar av Unix finns i Linux? Ett okänt företag stämde IBM på en miljard dollar 2003. Novell och Red Hat låg också i skottlinjen.
Kanske var det Microsoft som låg bakom attacken? Ett tag såg det ut som om Linux alla gratisätare skulle bli betalningsskyldiga, men målet höll inte i rätten.
Blackberry-tillverkaren RIM var före Apples Iphone med sin smartphone med knappsats.
Men RIM gjorde sig skyldiga till patentintrång och gick med på att betala 615 miljoner dollar i ersättning – under hot om nedläggning.
Datorinkråmsjätten Intel har också i flera omgångar gått med på att betala stora summor för patentintrång.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.