Realtid

Skånefamilj säljer anrik damekipering vid Stureplan

Martin Lindgren
Uppdaterad: 20 jan. 2010Publicerad: 20 jan. 2010

Skånefamiljen Lind säljer damekiperingen Sörmans, vars målgrupp är mogna kvinnor. Därmed riskerar en epok att gå i graven.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

svenskar
Spela klippet
Realtid TV

Dubbel smäll för svenskar när dollarn viker

19 juni 2025

Sörmans ägs sedan 1999 av Skånefamiljen Lind och deras Ystadbaserade butikskedja Lindri, som utöver i Sörmans säljer damkläder i åtta butiker runt om i Skåne samt en i Nacka.

Damekiperingen grundades den 4 april 1833 och riktar sig sedan dess till välbärgade människor som fyllt 45 – sedan 1976 enbart kvinnor. Priserna ligger snäppet högre än Kapp-Ahl, vars vd i radio nyligen deklarerade hur ensamt Kapp-Ahl är i nischen mogna kvinnor.

Tidigare har dock funnits mer tydliga konkurrenter till Sörmans: Mea, Meeths, gamla NK och Sidenhuset nämns i en Dagens Industri-artikel från 1993 som exempel på – då – nedlagda butiker.

Lindri har fem delägare: fyra syskon äger 23 procent var, och en bror som inte ville vara med och satsa vid ett kapitaltillskott häromåret äger 5 procent.

Realtid.se får tag i Per-Olof Lind, ansvarig för affärsutveckling och marknadsföring.

Varför säljer ni?

– Det handlar om att frigöra kapital och koncentrera oss på våra nio Lindri-butiker: för att kunna göra en bättre satsning där behöver vi kapital.

– Det är ingen hemlighet heller att vi hade ett tufft år 2008. Nu har vi ändrat vår affärsmodell lite på Lindributikerna.

ANNONS

Vad kostar butiken?

– Vi har sagt att vi är beredda att diskutera priset. Men det är egentligen mäklaren som får ta diskussionerna.

Lind förklarar att en köpare kan köpa antingen enbart lokalen, eller även rörelsen.

– Det blir i så fall en inkråmsaffär där varumärket och butiken hänger med.

Vad tror du varumärket Sörmans är värt?

– Jättesvårt att säga, Sörmans är ju en institution och har funnits på samma plats sedan 1934. Att det har ett värde är ju klart, men vad det ligger på är svårt att säga. Tajmingen är inte 100-procentig med tanke på finansoron och den försiktighet som blivit resultatet.

Linds köpte Sörmans 1999 av den dåvarande ägaren Christina de Monestrol, som hade övertagit rörelsen av sin far.

Går butiken bra?

ANNONS

– Den går bra, bättre än våra övriga butiker.

Butiken är enligt Lind på 400 kvadratmeter, och därtill finns lager och personalutrymmen på sammanlagt ungefär 200 kvadratmeter i källaren.

Hur hög hyran är vill Per-Olof Lind inte gå in på. Fastighetsägare är Vasakronan.

Kunderna kommer enligt Lind i hög utsträckning, om än inte uteslutande, från Östermalm. Vid Realtid.se:s besök vid lunchtid på tisdagen råder en ganska fridfull stämning i butiken, med några kunder och ett par expediter som alla ser ut att trivas bland damkläderna. Några plagg säljs till rabatterade priser.

Behöver nuvarande kundkrets vara orolig för att butiken ska upphöra?

– Jag hoppas inte det, jag hoppas den får leva kvar.

Släkten Sörman drev butiken till 1928, då den köptes av fadern till den kvinna som 1999 sålde rörelsen till familjen Lind.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS