Realtid

Skalbolagskung guldgruva för konkursförvaltare

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 juni 2007Publicerad: 20 juni 2007

I mer än tre år har den före detta skalbolagskungen Seth-Roland Arnér, en gång en av de rikaste i Göteborg, varit i konkurs. Nu är det istället konkursförvaltaren som håvar in miljoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

"Många uppsidor för kronan" – trots världsläget

25 mars 2025

Förvaltaren Per Settergren på advokatfirman Vinge har hittills fakturerat fyra och en halv miljoner kronor för sitt arbete. Timpriset är 2.000 kronor. Trots protester från Seth-Roland Arnér godkänner Göteborgs tingsrätt att förvaltaren får ytterligare ett förskott på sex miljoner kronor.

Sammanlagt har Per Settergren dragit in över tio miljoner kronor på konkursen.

Arnér anser att Settergren driver utsiktslösa processer i långsam takt. Och att konkursen förhindrar Arnér från att driva näringsverksamhet.

Under stora tidningsrubriker dömdes Arnér till sex års fängelse och näringsförbud, för bland annat om grovt skattebedrägeri och grov oredlighet mot borgenär.

Domen föll 1998, året efter att han sköts utanför sin bostad av en 21-årig man. I mitten av 1990-talet hade Arnér en taxerad förmögenhet på 120 miljoner kronor. Några år senare hävdade han att förmögenheten var borta.

Den 26 januari 2004 försattes Arnér i konkurs. Bakgrunden till skadeståndskravet är det grova ekobrott som Arnér dömdes till fängelse för. Staten krävde då honom på 34 miljoner kronor plus ränta i skatteskulder. Med ränta är den summan är nu uppe i 45 miljoner kronor.

Utöver det figurerar en mängd andra bolag där det pågår förhandlingar och tvister på olika plan. Totalt kan summan i nuläget överstiga 100 miljoner kronor. Det statliga kreditmarknadsbolaget Venantius en stor fordringsägare.

Realtid.se har granskat den framställan om förskottsarvode som Per Settergren har gjort hos tingsrätten. Där framgår det också att förvaltaren får 89.000 kronor som ersättning för utlägg, till exempel resor och budfirma. Den mest anmärkningsvärda kostnadsposten är 20.729 kronor för kopior av dokument.

ANNONS

– Jag reagerade också på beloppet, säger kronofogden Susanna Jaensson som handlägger Arnérkonkursen.

I det här fallet ska kopiematerialet vara så omfattande att ett tryckeri måste anlitas för att göra häften av kopiorna.

Är det rimligt att en konkursförvaltare ska kosta så här mycket?

– Vi har tagit allvarligt på arvodena men senare kunnat tillstyrka dem efter att ha hört förvaltaren, säger hon.

Ett annat utlägg som Per Settergren begärde var en återvinningskostnad på 34.211 kronor. Bland annat gällde den en sprängning av ett kassaskåp som tillhörde Arnér. Det ska ha berott på att han inte ville lämna över nyckeln till förvaltaren.

– Det är beklagligt att förvaltaren och Arnér inte kunnat samarbeta i utredningen. Förvaltaren får lägga ner onödigt mycket arbete för att få fram alla uppgifter. Det blir mycket extratid.

I Arnérs skalbolagsfär ingick en mängd olika bolag och överlåtelser. Konkursboet har väckt talan mot Rutevar AB, Vinga Leasing AB, Tinbyl Förvaltnings AB och Perbell AB. Konkursboet har också skjutit in sig på Arnérs tidigare sambo Agnetha Olofson.

Under Per Settergren arbetar löpande sex jurister i skilda delar av uppdraget.

ANNONS

– Det är en stor konkurs att reda ut, säger Susanna Jaensson.

Seth-Roland Arnér blev villkorligt frigiven den 11 mars 2003. Då var Svartsjöanstalten utanför Stockholm hans hem. Numera är han skriven på fashionabla Floragatan på Östermalm i Stockholm.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS