Journalister som inte behöver alltid får sista ordet, orsakerna bakom advokatbyråernas splittring – och finansfilmerna man aldrig tröttnar på. Lite av innehållet i chefredaktör Johan Såthes helgkrönika.
Sista ordet är inte alltid vårt
Mest läst i kategorin
Man vet ju hur det är: Journalister tror sig alltid ha rätt. Det är ingen idé att ens försöka föra fram en annan bild än den som de etablerade medierna bestämt är sann. Det är de som bestämmer vad som publiceras, de släpper väl knappast fram någon som tycker att en av deras mest profilerade krönikörer har fel och är dåligt påläst?
Jo – det går visst bra. I alla fall i Realtids spalter.
Vår krönikör Per Lindvall räknas som en av Sveriges mest inflytelserika journalister och citeras ofta av andra medier.
Den här veckan gick Per Lindvall hårt åt arbetsgivarföreningen Teknikföretagen, som han menar är med och driver Sverige mot att bli ett ”deflationsträsk”.
Teknikföretagens företrädare Anders Weihe och Mats Kinnwall höll inte med – för att uttrycka sig diplomatiskt: ”Per Lindvall har uppenbarligen inte hängt med i diskussionen kring sambandet mellan löneökningar och valutakurser”, ryter duon i en replik på Realtid.
Den ”obegriplige” Per Lindvall svar så här: ”Påståendet att den inhemska löneutvecklingen inte påverkar inflationen ställer jag mig väldigt frågande till”. Läs hela repliken här.
Vi journalister behöver inte alltid få sista ordet. Teknikföretagen är mer än välkomna att skriva en slutreplik.
För Realtid är en levande debatt om finansbranschens viktigaste frågor mycket viktig. Vi börjar få riktigt bra fart på debatten på sajten nu – du som jobbar i vår värld är välkommen att göra din röst hörd. Hör av dig till debattredaktör Camilla Jonsson, du når henne på mail: [email protected]
***
En annan intressant debatt hos oss handlar om indexfonder kontra aktivt förvaltade fonder.
***
Just nu verkar många fastighetsbolag tro att co-working-trenden kommer växa mycket de kommande åren. Torbjörn Isacson sätter Castellums investering i United spaces i ett intressant perspektiv.
***
En av veckans mest lästa artiklar handlade om de avhopp som drabbat advokatbyrån Osborne Clarke.
Under andra halvåret 2018 var det flera tunga advokatbyråer som splittrades. Även om varje skilsmässa alltid har sina egna unika orsaker så är det ett faktum att advokatbyråernas affärsmodell befinner sig under stor strukturell press och omvandling.
Läs mer om den utvecklingen i analysen Därför splittras advokatbyråer.
***
Intressant teori i Börspodden att många av de som anmält sig till ”spelfriheten” nog mest tycker att det är skönt att slippa den övertända spelreklamen. Antalet anmälda är alltså inte att likställa med antalet personer som ser sig själv spelberoende.
***
Realtids reporter Rakel Lennartsson har varit den som bevakat advokatbyråerna och affärsjuristerna det senaste året. Nu går Rakel vidare till nytt jobb – grattis! – och bevakningen tas över av reportern Ulrika Fjällborg. Du når henne på [email protected].
Den 1 april är föräldralediga Miriam Istner-Byman tillbaka på jobbet.
***
Jag gissar att jag inte är ensam i läsekretsen om detta – men jag tröttnar aldrig på dokumentärer om finansmarknaden och Lehmankraschen. Den här, som finns på HBO Nordic, tillhör de bättre jag sett. Ju längre tiden går, desto mer klarspråk kan talas om vad som hände, och aktörerna själva får nyttigt perspektiv på hur de agerade.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.