Kovänder kring stratgegin.
Siemens satsar på köp av jättar
Mest läst i kategorin
Siemens vill köpa större kraftbolag och företag som erbjuder lösningar för automatiseringar av fabriker. Det tyska industrikonglomeratets strategiskifte är det största på mycket länge, rapporterar Financial Times.
Enligt Siemens finansdirektör, Joe Kaeser, har Europas största ingenjörsbolag nått en mognadsgrad där man är redo att satsa stort på större övertaganden. Han talar om förvärv i storleksgraden flera miljarder euro, enligt FT.
Den nya strategiska inriktningen innebär ett gigantisk skifte i företaget strategi jämfört med de senaste åren. Då fokuserade Siemens framförallt på omorganisation, utökade marginaler och att skapa tillväxt i den egna verksamheten.
I november valde koncernchefen Peter Löscher att ompositionera Siemens som en tillväxtaktie. I samband med detta deklarerade han också att detta markerade slutet på ett radikalt omstrukteringsdecennium där gruppen satsat hårt på energi, hälsosektorn och industrin.
– Företaget har gjort det mesta av sin hemläxa…och högsta ledningen är nu fokuserad på Siemens som en helhet i stället för dess olika delar, vilket också är en grundförutsättning för att kunna genomföra större förvärv, sade Joe Kaeser.
Nu är alltså planen att expandera kraftnätverk såväl som lösningar för industriell energieffektivitet och automatisering. Områden som Siemens räknar med kan få ett rejält uppsving genom att Kina satsar stort på automatiserade fabriker, enligt FT.
Enligt FT är Siemens-chefens ord ett tydligt tecken på hur europeiska och amerikanska företag undersöker möjligheter att investera med de pengahögar de har byggt under senaste årens ekonomiska återhämtning.
Bland annat har Siemens amerikanska konkurrent, General Electric, meddelat att man 2013 kommer att kommer att sitta på en kassa på 30 miljarder dollar. Pengar som kan spenderas på att köpa innehav i olika bolag, öka utdelningen till aktieägarna och satsa på förvärv.
Och Tysklands största företag sitter på nettokassa på 15,7 miljarder euro (21,2 miljarder dollar) enligt en tung källa i bolaget och orderboken är ”fulltecknad”.
Samtidigt ser investerarna tillbaka med skräck på Siemens allra största övertagande. Det vill säga då man köpte den amerikanska medicinjätten Dade Behring i mitten av 2007 för sju miljarder dollar. En prissumma som sedermera visade sig vara rejält tilltagen, enligt FT.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.