Realtid

SEB köper bank i Ukraina

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 nov. 2007Publicerad: 16 nov. 2007

SEB köper ytterligare en bank i Ukraina, en marknad som anses ha stor tillväxtpotential.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även konkurrenten Swedbank satsar på Ukraina.

Men i Baltikum har bankerna dragit i bromsen.

SEB köper 97,3 procent av aktierna i Factorial Bank. I affären värderas hela banken till 120 miljoner dollar, cirka 780 miljoner kronor.

”Förvärvet är i linje med SEB:s strategi att växa i östra Europa genom organisk tillväxt och kompletterande förvärv”, skriver SEB i ett pressmeddelande.

Factorial Bank har 53 kontor och efter köpet kommer SEB att ha 13.000 företagskunder och 100.000 privatkunder i Ukraina.

SEB tog redan 2004 steget in i Ukraina genom köpet av Bank Agio. Banken är nu fullt integrerad i koncernen under namnet SEB Bank Ukraina. Även Factorial Bank kommer att integreras i SEB.

– Det är en marknad som har börjat röra på sig, det är en marknad som är underutvecklad jämfört med länder runtomkring. Alla håller med om att det finns en enorm utvecklingspotential för bankprodukter. Men det är inte SEB ensamma om att ha insett, säger Fredrik Gutenbrant, bankanalytiker på Cheuvreux Nordic.

Konkurrenten Swedbank har etablerat sig i Ukraina genom köpet av banken TAS-Kommerzbank JSCB. Den ukrainska bankmarknaden är kraftigt fragmenterad med ungefär 170 banker.

ANNONS

De båda bankjättarna har också etablerat sig i stor skala i Baltikum. Men de baltiska ekonomierna har problem. Ekonomierna i Estland och Lettland är överhettade och är på väg att bromsa in. Inflationen är väldigt hög och bytesbalansunderskotten skenar. Lettland har EU:s högsta inflation med 13,2 procent i oktober. Och i Estland faller fastighetspriserna ordentligt.

– I Lettland ser det värst ut, men vi ser en kraftig inbromsning i ekonomin i Estland. Man förväntar sig en betydligt lägre tillväxt i Baltikum nästa år, säger Gutenbrant.

SEB och Swedbank har varit med och drivit på tillväxten i Baltikum genom att låna ut väldigt mycket pengar. Men nu måste de ta ansvar för att ekonomierna inte kraschar.

Därför har SEB dragit i nödbromsen vad gäller kreditgivningen i de baltiska länderna. Även Swedbank stramar åt utlåningen.

– Bankerna lånar till största delen ut i euro, vilket gör att centralbankerna inte har räntevapnet som de har i andra länder. Här tvingas SEB och framför allt Swedbank ta centralbanksansvaret, säger Gutenbrant.

Priset de får betala är krympande marknadsandelar. För efterfrågan på krediter finns kvar.

På aktiemarknaden handlas SEB och Swedbank med en betydande riskpremie. SEB har backat 23 procent sedan årsskiftet medan Swedbank är ned 27 procent. Det kan jämföras med Nordeaaktien som är oförändrad i år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]