I helgen antog Sverigedemokraterna för första gången ett kommunpolitiskt program. Stödet för partiet närmar sig riksdagens spärr på 4 procent enligt Sifo. Ändå är allt färre beredda att stå upp för programmet i kommunerna.
SD saknar representanter
Mest läst i kategorin
Drygt ett år efter valet har Sverigedemokraterna redovisat vad väljarna röstade på när de gav partiet 280 mandat i 144 kommuner.
Problemen med att representera sina väljare i politiskt vardagsarbete visade sig omedelbart efter valet. I tretton kommuner stod sammanlagt fjorton stolar tomma. Väljarna hade röstat på representanter som inte fanns, eller åtminstone inte ville ha med partiet att göra.
– Jag vill bli avförd på det bestämda från allt som rör denna utnämning. Jag har blivit utsatt för ett dåligt skämt av några obildade väljare, skrev den man som röstats in i kommunfullmäktige i Hagfors till kommunen.
Sverigedemokraterna har inte kunnat lösa problemet, som i stället blivit värre.
Enligt Valmyndigheten har 66 ledamöter avgått sedan valet, senast Bengt Ohlsson i Lund som flyttat. Christoffer Hedelin i Borås har inte tid med politiken på grund av jobb och familj. Stefan Jönsson i Örkelljunga uppger också tidsbrist. Margaretha Björnberg i Höganäs avgår av personliga skäl. Anneli Hägglund i Falkenberg uteslöts, officiellt för att hon inte betalat medlemsavgiften.
Många stolar fylls av partikamrater, men inte alla. I dag står 35 stolar tomma.
Efter att Birgitta Clarholm flyttat har partiet tre tomma stolar i Tomelilla. På en fjärde sitter Sven-Erik Eriksson som politisk vilde efter att partiet uteslutit honom.
Ändå får Sverigedemokraterna fullt partistöd i Tomelilla och flera andra kommuner där de helt saknar ledamöter.
Partiet kan räkna med 11 miljoner kronor från kommunerna. Det statliga partistödet är 300.000 kronor.
Möjligen dras pengarna in i några kommuner under hösten.
– Det beror på hur folket i kommunstyrelsen tänker, säger kommunalrådet i Tomelilla Thomas Leandersson (c).
Politiken saknas även i de kommuner där stolarna är besatta. Enligt tidningen Expo hade partiet ett år efter valet inte lämnat in något politiskt förslag i 73 av de 144 kommuner där partiet har mandat.
Den statliga grundlagsutredningen försöker lösa problemet att partier kan få mandat utan att presentera namn på valsedlarna och att personer kan väljas in utan att veta om det.
– En rimlig prognos är att vi kommer att föreslå en ändring, sa utredningens ordförande Per Unckel till Svenska Dagbladet i februari i år.
I slutet av 2008 ska utredningen redovisa sitt uppdrag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.