UPPDATERAD För helåret 2009 sjönk Sveriges BNP med 4,9 procent jämfört med 2008.
Sämsta BNP-tillväxten sedan kriget
Mest läst i kategorin
Det är den sämsta BNP-utvecklingen sedan andra världskriget, enligt SCB.
Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) sjönk med 1,5 procent under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med tredje kvartalet 2009 har BNP sjunkit med 0,6 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Det var betydligt svagare än väntat. Konjunkturinstitutet (KI) kan komma att skriva ned sin helårsprognos för svensk BNP för 2010, enligt KI:s generaldirektör Mats Dillén.
– Jag vill inte föregripa vår prognos, men det pekar nedåt snarare än uppåt. Fast det är en prognos på prognosen. Och vi ska göra ett grundligt analysarbete och då kanske vi hamnar i en annan slutsats, tillägger han.
– En svag siffra. Men jag tycker inte det ändrar bilden på något dramatiskt sätt. Det är i praktiken lager och investeringar som överraskar negativt. Det här kommer nog att vända runt under kvartal ett eller två, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking om BNP-utvecklingen.
På frågan om statistiken kan påverka den framtida ränteutvecklingen säger han:
– Jag tycker inte det förändrar utsikterna, utan svensk ekonomi återhämtas. Sysselsättningen under slutet av året var i praktiken oförändrad, och det är den inte i en recession.
Även Stefan Hörnell, makroanalytiker på Handelsbanken, är överraskad över BNP-siffrorna:
– Siffrorna var svagare än vi hade väntat, särskilt den privata konsumtionen var svagare än vad vi hade i korten, säger han.
De svagare siffrorna fick omedelbart effekt på räntorna och på förväntningarna på när Riksbankens första höjning ska komma.
– Man börjar tro att höjningen ska komma senare än i juli, att den kanske kommer framåt hösten i stället.
Finansminister Anders Borg (M) säger att tillväxtsiffran är något svagare än väntat, men påpekar att den ändå ser starkare ut än i många andra länder.
– Det här understryker vikten av att finanspolitiken förblir expansiv under 2010, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.