Natixis dotterbolag Loomis Sayles kommenterar marknaden och investeringsmöjligheter.
"Samma oro överallt"
Mest läst i kategorin
När en räntehöjning i USA kommer spekuleras det fortfarande friskt om, men när det händer kommer en del volatilitet att drabba marknaden. FED chockar inte med detta och en räntehöjning har varit ett hett samtalsämne i nästan fem år men delar av marknaden reagerar negativt, och tillväxtmarknader är en av dessa, säger Fred Sweeney, Vice President och Fixed Income Product Manager för Full Discretion-teamet hos Loomis Sayles & Company, ett dotterbolag till Natixis Global Asset Management.
I en intervju i Stockholm med Realtid.se berättar han om marknadens förväntningar, investerarnas oro och var det finns möjligheter för avkastning idag. Tillväxtmarknader är ett område där avkastning kan hittas men bolaget förespråkar för närvarande en lite försiktig inställning där.
– I det här läget är vi lite vaksamma när det gäller tillväxtländer på grund av den potentiella höjningen av räntan i USA och den för närvarande starka dollarn, saker som potentiellt inte bådar gott för sektorn. Vi tror att de länderna reagerar på volatiliteten som uppstår. Men det kan även ge goda möjligheter för en ingång i stället. Det finns attraktiva avkastningsmöjligheter där men det gäller att akta sig för valutarisken, säger Sweeney.
En sektor teamet gillar mer är high yield där förvaltarna lyckats ta tillvara på möjligheter inom energisektorn. Med hjälp av sitt kreditanalysteam hittade bolaget investeringar av högre kvalitet, på den amerikanska marknaden specifikt, men till ett bättre pris.
– Vi investerade i emittenter som hade mest flexibilitet, lägst kostnad. Lägst belåning och förmågan att komma igenom en period där oljepriset per tunna gått ner till 50 dollar, säger han.
Generellt undviks investeringar i metall- och gruvbranschen men ett fåtal har framgångsrikt valts ut i sektorn till rabatterade priser.
– Vi har kunnat identifiera bolag som kan utvecklas även i den här marknadscykeln, som har mest likviditet och flexibilitet. Eftersom man köper obligationer och inte aktier är kreditprofilen viktigast. Vi gillar även teknologisektorn och en del av våra investeringar där har på senare tid gynnats av aktiviteten inom M&A, säger Sweeney.
Att kunna ta tillvara olika möjligheter som uppstår i flera olika segment hör till ett tema som många förvaltare inom obligationssegmentet nu nämner allt mer. Det rör sig flexibla mandat, eller ”unconstrained” som det kallas på finansengelska.
Teamets tes är tydlig: det finns ett behov av flexibilitet där förvaltarna ska kunna flytta mellan segment och ta tillvara på möjligheterna som uppstår på grund av olika marknadsrörelser och investerarna har börjat lockas. Bristen på avkastning, det låga ränteläget och globala marknaders volatilitet har nästan tvingat investerare allt längre bort på riskkurvan.
Fred Sweeney är en av de som märkt av både behovet och intresset i USA och Europa.
– Kunder vill vara mer flexibla med sina mandat nu, speciellt i dagens läge med extremt låga räntor, låg inflation och deflation. De börjar tänka på den andra sidan vilket är potentiellt högre räntor och högre inflation och hur de ska kunna navigera genom allt som händer.
Stefan Ericson, portföljförvaltare för företagsobligationer på Pareto Forvaltnings Stockholmsfilial nämner också ”unconstrained” inom ränteförvaltning som en solklar trend. Men han är själv inte lika lockad av området och menar att det är en volatil period nu.
– Det finns ett jättestort intresse för unconstrained eftersom alla investerare är medvetna om att miljön för räntebärande instrument är utmanande. Det kommer in väldigt mycket kapital så begreppet i sig är väldigt lockande för investerare. Men grejen är att när läget är so volatilt är det svårt att veta när exakt man ska gå lång eller kort. Då är du inne lite på hedgefonddelen, att man ska veta detta, och det är väldigt få som lyckas med det över tid, säger Ericsson.
Sweeney är tydlig med att det är mer riskabelt men menar även att optimering av portföljen då blir ännu viktigare för att minska riskerna så mycket som möjligt.
– Vi använder inte en hävstång eller belåning så risken är betydligt mer begränsad än i en opportunistisk obligationsfond eller i något som liknar en hedgefond, säger han.
Oavsett investeringsteman eller de divergerande penningpolitikerna mellan USA, Asien och Europa kvarstår investerarnas oro och den skiljer sig inte åt beroende på var de befinner sig, menar Sweeney. Det som inte förändras för de flesta investerare är att de behöver avkastning och att de känner oro för samma saker överallt, oavsett om det är högre räntor eller inflationsförväntningar, avslutar han.
– Vad de känner oro över är konsekvent genom alla marknader och det ser vi om och om igen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.