Realtid

Så går det till, Wallenberg

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 jan. 2011Publicerad: 17 jan. 2011

Investors satsning på digital-tv floppade. Sjätte AP-fonden har lyckats bättre – på marknader där tv inte är en självklarhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går att tjäna pengar på det svenska framgångsreceptet från övergången till

digital-tv. Men inte överallt.

Realtid.se har berättat om hur Wallenberg-sfärens riskkapitalbolag Investor Growth Capital försökt i Europa – och misslyckats.

Som en direkt konsekvens bestämde sig Investor i förra veckan för att likvidera Dahlia TV, bolaget försökte bland annat sälja sport- och porr-kanaler i Italien. Kanske var det alltför optimistiskt att ge sig på ett väletablerat statligt oligopol.

– Det var väl inte så lätt att konkurrera head on med Berlusconi.

Det säger tv-entreprenören Ulf Wallin, ordförande i Next Generation Broadcasting, NGB, som istället för de redan välutbyggda marknaderna i EU siktat in sig på tillväxtmarknader över hela världen. Här hemma svämmar utbudet redan över.

Tillsammans med avhoppare från MTG och numera helstatliga Boxer har han dragit igång NGB i bland annat Ghana.

Det har visat sig vara rätt tänkt. Så sent som i somras sa Ulf Wallin att han blir besviken om han inte når lönsamhet inom ett år.

ANNONS

– Det står jag fast vid, säger han idag, men förklarar att löftet bara gäller enskilda marknader där verksamheten redan hunnit sätta sig.

I Uganda har verksamheten inte kommit igång ännu och behöver mer tid. Men så småningom blir det vinst där också, lovar Ulf Wallin.

– När vi slutar expandera – då blir NGB lönsamt.

Hos största ägaren Sjätte AP-fonden fick Adam Laurén tv-bolaget i knät när han tog över som tillförordnad vd i höstas. Hans bild är inte riktigt lika optimistisk.

NGB fick många nya kunder under 2010.
Det betyder tillflöde av pengar. Men det har inte gått så fort som Sjätte AP-fonden hoppats.

– Next Generation Broadcasting når inte positivt kassaflöde i år. Det är tveksamt om det sker under 2011, säger Adam Laurén.

Först måste investeringarna räknas hem: det kostar att rigga en säljorganisation, ta hem digitalboxar, sända tv, skriva avtal om sändningsrättigheter.

– Det har tagit längre tid än vi trott. Det är vi inte nöjda med, säger Adam Laurén.

ANNONS

Han gör ingen annan bedömning än att Sjätte AP-fonden kommer att sitta kvar i NGB – men han skulle gärna ta in fler ägare.

En gren av Världsbanken har redan investerat. Det sänker den politiska risken i en region som Afrika och gör det lättare att övertyga andra att gå med. För det finns förstås investerare som ser tillväxtmarknaderna som sin hemmaplan. Och Adam Laurén vill gärna ha sällskap av fler.

Men några nya tv-äventyr blir det inte för Sjätte AP-fonden.

Kan du tänka dig att rädda Investors Dahlia TV i Italien?

– Nej, det har vi inte ens diskuterat. Det finns inte på agendan, säger Adam Laurén.

– Det blir inget mer inom digital-tv. Det kan jag säga direkt.

Sjätte AP-fonden gick in med 10 miljoner kronor för ett ägande på 49 procent i september 2007, ett år efter starten.

Sedan dess har de ökat ägandet till 77 procent och gått in med sammanlagt 450 miljoner kronor plus lån på 95 miljoner kronor.

ANNONS

Adam Laurén ligger ute med drygt en halv miljard kronor. Det får räcka.

– Det finns ingen diskussion om att skjuta till mer pengar. Det ska inte heller behövas. Det kommer ett kassaflöde från verksamheten nu. Nettot är inte positivt, men det kommer in pengar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]