Ryssland har slagit rekord i dollarmiljardärer. Men Roman Abramovitj hamnar för första gången utanför topp tre.
Ryska oligarker på stark frammarsch
Mest läst i kategorin
114. Så många dollarmiljardärer fanns det i slutet av förra året i Ryssland. Att jämföra med förra rekordet 2007, som låg på 101. Detta visar en lista över landets 500 rikaste enligt tidningen Finans.
Senaste peaken var 2007 och det nya rekordresultatet visar att Ryssland har kommit tillbaka starkt efter en period där ryska börsen nått en bottennivå i februari 2009.
Det är ännu ingen fullständig återhämtning. De tio allra rikaste ryssarna hade sammanlagt 182 miljarder dollar förra året, vilket innebär en 30-procentig ökning jämfört med 2009. Men samtidigt är summan lägre än vid peaken 2007 då de tio rikaste hade en total förmögenhet på 221 miljarder dollar.
Men trots detta har det alltså skett en stark återhämtning under förra året. En delförklaring till oligarkernas återkomst är den 20-procentiga ökningen av den ryska börsmarknaden förra året.
En ytterligare orsak är kinesernas ökade efterfrågan kring råvaror, som fortfarande utgör grundstommen i rikedomarna hos Rysslands grädda.’
Toppen på listan domineras av ryska stålkungar, ägare och ibland före detta ägare av fabriker där man utvinner metaller. Etta på listan är, precis som förra året, den lågprofilerade Vladimir Lisin, styrelseordförande i NLMK Steel. Hans förmögenhet uppskattas till 28,3 miljarder dollar. Två är Mikhail Prokhorov, som sålde sina andelar i Norilsk Nickel våren 2008 och som därmed var den enda oligarken som hade rejäla tillgångar att tillgå då marknaden bröt summan.
En som nu har tagit sin på tredjeplats är Alsiher Usmanov, som äger en majoritet av Metalloinvest och bland annat är aktieägare i London-klubben Arsenal. Fyra är Oleg Deripaska, som är chef för aluminiumjätten Rusal, och har en uppskattad förmögenhet på 19 miljarder dollar.
Femma är Roman Ambramovitj. Han sålde oljebolaget Sibneft 2005 och har idag stora tillgångar i olika stålbolag.
Samtidigt är det första gången sedan tidningen Finans införde sin ranking 2004 som han inte placerar sig i topp tre.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.