Teliasonera har tagit över andraplatsen medan Telenor halkat ner till en tredjeplats.
Rysk strid mellan nordiska telekomjättar
Mest läst i kategorin
Telenor är storägare i ryska Vimpelcom medan Teliasonera är storägare i ryska Megafon. På sistone har Megafon stärkt sin ställning.
Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev TMT varje vecka via e-post.
Det gäller alltså vem som kan få flest mobiltelefoniabonnenter i Ryssland.
Medan marknaderna i väst mognat söker sig telekomoperatörerna till mer expansiva marknader i tillväxtländer.
Men det går inte alltid helt lätt. Telenor satsar i Indien, och Realtid.se skrev under måndagen om de problem som Telenor har stött på där .
Och nu framkommer uppgifter om problem för Telenor även i Ryssland.
Telenor äger 40 procent av Vimpelcom, som har sitt huvudkontor i Amsterdam men är börsnoterat på New York-börsen.
Vimpelcom äger bland annat en mobiltelefonioperatör i Ryssland och en i Ukraina.
Den ukrainska är störst i det landet, och den i Ryssland var tidigare näst störst där efter ettan MTS.
Men nu har Vimpelcoms ryska verksamhet tappat mark till tidigare trean Megafon (där Teliasonera finns bland delägarna), så att Vimpelcom blivit trea medan Megafon blivit tvåa.
Enligt vad Realtid.se erfar har Telenor nu surnat till över att Vimpelcom-ledningen med vd Alexander Izosimov ägnar för mycket tid åt vidlyftig internationell expansion istället för att ägna tid åt Vimpelcoms befintliga verksamheter i bland annat Ryssland.
Stämningsläget ställdes på sin spets nyligen då Izosimov föreslog för Vimpelcom-styrelsen att Vimpelcom borde köpa bolaget Weather Investments av egyptiska affärsmannen Naguib Sawiris.
Weather Investments äger bland annat Wind Telecommunications som är Italiens tredje största telekomoperatör.
Men Telenor som har tre styrelseledamöter i Vimpelcoms styrelse (som totalt har nio ledamöter), valde att nobba Weather-affären.
Telenor anser varken att Weather passar in i Vimpelcom strategiskt, eller att prislappen på Weather var tillräckligt attraktiv.
Styrelsens beslut blev att Izosimov skulle fila på sitt upplägg för att köpa Weather, och återkomma till Vimpelcom-styrelsen med ett nytt förslag.
Men helt klart är Telenor skeptiskt till Weather-affären i sig, särskilt när Vimpelcoms kärnverksamhet i Ryssland tappar mark.
Ännu så länge är avståndet till Megafon i Ryssland inte så stort, och går att hämta hem. Men om inte Vimpelcom håller sig på tårna och går på offensiven, är det risk för att Megafon fortsätter stärka sin andraplats på mobiltelefoni i Ryssland så att den blir allt svårare för Vimpelcom att återta.
Utöver Telenor är ryska oligarken Mikhail Friedman också storägare i Vimpelcom med en lika stor ägarandel som Telenors 40 procent.
Friedmans holdingbolag är Alfa Group vars telekombolag Altimo är Friedmans direkta ägare i Vimpelcom.
Tidigare har Telenor och Friedman bråkat och Telenor menar att Friedman är en annorlunda affärsman som inte tänker efter normala västerländska affärsprinciper.
För tillfället är de båda Vimpelcom-storägarna dock sams, och förslaget om Weather-köpet kom alltså främst från Vimpelcom-vd:n Izosimov och inte Friedman.
Och Friedman är tillika storägare i Megafon tillsammans med Teliasonera. Det har även varit bråk mellan de båda, även om de nu också är sams.
Teliasonera äger 44 procent av Megafon medan Friedman äger 25 procent.
Dock framkom under tisdagen att bråk uppstått med den tredje Megafon-storägaren Telecominvest som har en ägarandel på 31 procent av Megafon. (Huvudägare i Telecominvest är bolaget AF Telecom som i sin tur ägs av oligarken Alisher Usmanov som bland annat även är storägare i brittiska fotbollsklubben Arsenal.)
Teliasonera och Friedman är båda storägare i både Megafon och turkiska mobiltelefonioperatören Turkcell, och Teliasonera samt Friedman ville samordna sina ägarandelar i de båda bolagen till en gemensam ägarstruktur.
Men det har Telecominvest klagat på i domstolen som gav Telecominvest rätt, vilket Teliasonera och Friedman nu har överklagat skriver nyhetsbyrån Direkt.
Stenbeckskontrollerade telekomkoncernen Tele2 växer kraftigt inom mobiltelefoni i Ryssland, men hör ännu inte till de största aktörerna i branschen där.
Realtid.se får tag på Telenors informationschef Dag Malgaard.
Någon kommentar till bråket i Vimpelcom? Vad tycker ni om det?
– Jag vill inte karaktärisera det som något bråk. Det är så att det råder en viss oenighet om en affär, men det är inte något bråk, säger han och skrattar.
Vad tycker ni är dåligt med Vimpelcoms förslag att köpa Weather Investments?
– Vi har utvärderat det förslag som blev framlagt för Vimpelcom-styrelsen under måndagkvällen, och kom fram till att det inte är en tillräckligt bra affär varken finansiellt eller strategiskt. Därför röstade vi nej i styrelsen till förslaget.
– Eftersom majoriteten av styrelseledamöterna röstade för Weather-affärens huvudinriktning, röstade majoriteten även för att affären ska återbehandlas och presenteras för styrelsen på nytt.
Så affären kommer inte att genomföras mot Telenors vilja?
– Nej, inte som det ser ut just nu. Som det är nu har Vimpelcom-ledningen fått i uppgift att omförhandla Weather-affären, och återkomma till Vimpelcom-styrelsen med ett nytt förslag så får vi se vad som händer då.
– Som förslaget om Weather-affären såg ut, anser vi inte att den är varken till Vimpelcoms eller Vimpelcom-aktieägarnas bästa.
Enligt Melgaard var Weather Investments Vimpelcom-ledningens förslag för att hitta nya sätt att växa på.
– Men det förslag som presenterades för styrelsen var inget vi kunde acceptera.
Telenor har inget alternativt förslag på hur Vimpelcom ska växa.
– Nej, inte just nu. Men man bör sörja för att Vimpelcom inte tappar fokus från operationella frågor.
– Vimpelcom har ju nu halkat ner till en tredjeplats inom mobiltelefoni i Ryssland, eftersom de har tappat sin andraplats ganska nyligen.
– Megafon har gått om Vimpelcom, och det betyder att Vimpelcom tappar marknadsandelar. Och vi är väldigt angelägna om att Vimpelcom-ledningen ser på hur man kan återta marknadsandelar i Ryssland – och att man inte helt mister fokus på att man även ska driva existerande verksamheter och inte bara köpa nya.
Vad är orsaken till det tror du att Vimpelcom har tappat marknadsandelar i Ryssland?
– Det kan finnas olika orsaker till det, vilket jag inte ska gå väldigt djupt in på. Men det har nog att göra med att de kanske har tagit lite lätt på driften av verksamheten i Ryssland, och har låtet Megafon ta initiativet.
Vad har Vimpelcom för marknadsandel i Ryssland? Ligger de fortfarande nära Megafons marknadsandel, så att Vimpelcom kan komma tillbaka till en andraplats?
– Jadå, det kan de göra. Men Vimpelcom måste fokusera på det, för med ett företag i medvind (vilket Megafon är nu) kan snabbt distansera Vimpelcom om man inte är uppmärksam.
Tele2 brukar säga att de expanderar kraftigt i Ryssland?
– Ja, visst gör de det. De är väldigt duktiga på Tele2.
Men Tele2 är inte ens med bland de tre största mobiltelefonioperatörerna i Ryssland?
– Nejnej. Nej. Nej.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.