Redan på måndagen inleds nya förhandlingar om Islands skuld till Storbritannien och Nederländerna.
Rungande nej från islänningarna
Mest läst i kategorin
Islänningarnas rungande folkomröstningsnej sätter press.
När över 90 procent av rösterna i lördagens folkomröstning hade räknats var andelen nejröster 93,2 procent. Bara omkring 1,8 procent röstade ja till den så kallade Icesavelagen, medan övriga röster var blanka eller ogiltiga.
Resultatet förvånar ingen och är ett tydligt budskap till omvärlden om att man inte utan vidare accepterar att i årtionden och till höga räntor betala en skuld som orsakats av några få bankspekulanter.
– En mycket stark signal till omvärlden och till politikerna, säger den isländska statsvetaren Stefania Oskarsdottir till nyhetsbyrån Ritzau.
Mats Olausson, chefsstrateg på SEB:s avdelning för tillväxtmarknader, tror också att resultatet sätter press på Island och dess motparter, Storbritannien och Nederländerna.
– Nu måste politikerna från alla tre länderna instruera sina förhandlare om att komma överens. Alternativet är oacceptabelt för alla tre, säger Olausson till TT.
Den brittiske finansministern Alistair Darling bekräftade för BBC att hans regering är inriktad på att komma överens. Villkoret är att man får tillbaka de pengar som regeringarna betalat i insättningsgarantier till dem som förlorade sina sparpengar när internetbanken Icesave gick omkull i oktober 2008. Övrigt är förhandlingsbart enligt Darling.
– Vi är beredda att vara flexibla när det gäller återbetalningsvillkoren, sade han.
Islands president Olafur Ragnar Grimsson, vars veto mot lagen i januari ledde till folkomröstningen, gratulerade islänningarna.
– Nu måste Gordon Brown vidta de åtgärder som behövs för en lösning som alla kan acceptera, sade presidenten till isländsk tv och syftade på den brittiske premiärministern.
Grimsson kom tidigare i helgen med kritik mot Norden, som ”direkt eller indirekt” hjälpt till att pressa Island genom att kräva ett Icesaveavtal som förhandsvillkor för utbetalningar av Nordens och internationella valutafondens redan beslutade lån till Island.
Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe avvisar Grimssons påståenden, skrev nyhetsbyrån NTB.
En EU-talesman betonade på söndagen att Icesavefrågan och Islands förhandlingar om EU-medlemskap är olika saker och att folkomröstningen inte ändrar på detta.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.