Rökfritt på krogen har inneburit en stor hälsovinst för icke-rökarna.
Rökfritt på krogen en hälsovinst
Mest läst i kategorin
Sedan mars förra året har 111.000 europeiska rökare och ickerökare fått andats i en särskilt apparat som mäter halten av kolmonoxid i utandningsluften. I Sverige har 1.100 personer deltagit i undersökningen som utförs av EU-kommissionens antirökkampanj.
Slutsatsen är att icke-rökare i länder som infört rökförbud på krogar och andra offentliga platser och har höga cigarettpriser har lägre halter av kolmonoxid i utandningsluften.
– Ju bättre tobaksförebyggande arbete man har i ett land desto mindre utsatt är man för röken och det påverkar långsiktigt hälsan, säger läkaren Göran Boëthius som är ordförande i Läkare mot tobak.
Han har gjort flera undersökningar som visar att personalen på svenska krogar fått klart bättre hälsa och arbetsmiljö sedan rökstoppet infördes 2005. Den stora europeiska undersökningen bekräftar de svenska undersökningarna.
I länder som Irland, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike och Sverige är medelnivån för kolmonoxid i utandningsluften som lägst.
Den form av rökning som blivit populär bland unga människor på senare år — vattenpipa — ger högst halter av kolmonoxid i utandningsluften. Den röken ger 11 ppm kolmonoxid jämfört med 1,9 ppm för vanlig cigarettrök.
– Jag kan tänka mig att det allmänna intrycket är att det inte är så farligt men sättet att få i sig tobaken ger tydligen mer kolmonoxid. WHO har också varit ute med en varning för att röka vattenpipa, säger Göran Boëthius.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.