Realtid

Riksgälden gav Vinge bassning

Martin Lindgren
Uppdaterad: 04 jan. 2011Publicerad: 04 jan. 2011

Vingedelägaren Maria-Pia Hopes otydligt specificerade fakturor till Riksgälden fick avdelningschefen Magnus Thor att kräva bättring. Timpriset sjönk med en tusenlapp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se rapporterade igår måndag om hur inköpskonsulten Martin Dell på Aprovis kritiserade Vinges otydligt specificerade fakturor till Riksgälden i samband med arbetet.

Ur en faktura från 2009 framgick det att snittpriset per timme för arbetet var 3395 kronor, men inte hur många delägare respektive biträdande jurister som jobbat. Dell ifrågasatte bland annat att 400 timmar på fakturan var prissatta som om en senior jurist gjort hela arbetet.

Efter publiceringen av artikeln ringer Magnus Thor, chef för garanti- och kreditavdelningen på Riksgälden, till Realtid.se. Han uppger att de otydligt specificerade fakturorna faktiskt varit föremål för diskussion mellan ”den ledande affärsjuristbyrån”, som Vinge kallar sig, och Riksgälden.

– Under hösten 2010 uppmärksammade vi att vi skulle vilja ha bättre specificerade fakturor, och nu är det i linje med vad Martin Dell säger.

– Så här i efterhand hade det naturligtvis varit bättre om vi hade efterfrågat mer specifikationer tidigare, men det handlade helt enkelt om att vi har jobbat så mycket med ärendena Saab och Volvo att vi inte tänkte på det, säger Magnus Thor.

Hur mycket tror du att ni kommer att tjäna på tydligare fakturor från Vinge?

– Det är svårt att säga, det beror ju på hur många timmar de kommer att lägga ned. Men jag har tittat på två fakturor från augusti och oktober 2010, och där är timpriserna 2100 respektive 2500 kronor per timme, så det har ju gått ned tydligt.

Magnus Thor säger att det inte var något missnöje från dem Riksgälden har vidarefakturerat som fick Riksgälden att efterfråga mer specificerade fakturor, utan snarare att frågan uppstod när arbetsbelastningen minskade.

ANNONS

Riksgälden har även fakturerat Saab och Volvo sin egen nedlagda tid; då med 1300 kr/h.

Den diskuterade fakturan med timpriset 3395 gjordes som sagt 2009. Nu råder ett annat ramavtal, säger Magnus Thor, med en lägre taxa. Hur hög den är kan han dock inte avslöja, säger han – åter med hänvisning till sekretesslagen.

– Vi bedömer att det skulle kunna skada Vinge vid andra upphandlingar, och då är vi enligt lag skyldiga att sekretessbelägga timtaxan.

Samma sekretess åberopar Thor för att inte avslöja vad Vinge hade för utlägg på 2,2 miljoner kronor, ett utlägg som Martin Dell sade kanske var för anlitande av en annan byrå.

Är sekretesslagen i fråga hård angående vad ni bör bedöma skulle kunna skada dem ni köper tjänster av?

– Jag är ingen jurist, men sekretessbeläggningarna handlar om att annan skulle kunna lida skada, inte staten eller Riksgälden.

Vinges uppdrag för Riksgälden 2009 gjorde Riksgälden till byråns enligt sökmotorn 121.nu största myndighetskund.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]