Realtid

Rekordhögt intresse för malmletning

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 jan. 2008Publicerad: 10 jan. 2008

Intresset för att leta efter mineraler i Sverige var rekordhögt 2007.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt minskade ansökningarna om nya tillstånd med en femtedel jämfört med 2006, visar siffror som TT tagit del av.

– Företagen har väl blivit lite mätta. Det går inte att söka nya tillstånd hela tiden, de måste ju också göra de praktiska undersökningarna på de områden de fått, säger Jan-Olof Hedström, bergmästare (chef) vid myndigheten Bergsstaten.

Förra året var antalet gällande undersökningstillstånd 1.235, en fördubbling jämfört med 2004, och 237 fler än 2006, visar preliminär statistik.

Prospekteringsföretagen satsade 2007 omkring 600 miljoner kronor på undersökningar i Sverige, enligt prognoser från Sveriges geologiska undersökningar (SGU), uppger Jan-Olof Hedström.

– Det har ökat väldigt mycket. Kring 2002-2003 låg siffran på 150 miljoner, säger han.

Koppar var förstahandsintresse för prospekteringsbolagen i fjol. Därefter kom guld, järn, uran och nickel.

Prospekteringen har legat på en mycket hög nivå de senaste åren. 2007 resulterade det i att sju bearbetningskoncessioner (tillstånd att bedriva gruvbrytning) beviljades av Bergsstaten. Fyra gällde nya gruvor (Västerbotten) och tre utvidgad brytning (Norrbotten och Västerbotten).

– Det har aldrig tidigare hänt av vi beviljat så många ett år, säger Jan-Olof Hedström.

ANNONS

Någon ny gruva öppnades inte förra året. I två av Sveriges 16 gruvor stoppades driften i slutet av året, det gäller konkursade Scanminings gruvor i Blaiken och Svärtträsk.

– Det visar att det inte är så lätt att öppna gruvor. Först gäller det att klara en ganska hård och problematisk myndighetsprövning. Det är ett nålsöga. Sedan krävs det skicklighet från det företag som ska driva gruvan. Det har inte Scanmining klarat, säger Jan-Olof Hedström.

Han räknar dock med att driften kommer att återupptas igen.

Antalet överklagningar av undersökningstillstånd var omkring 375 under 2007, en ökning med ett hundratal jämfört med 2006.

– Det handlar oftast om att man inte vill ha en gruvverksamhet. Många tror att undersökningstillstånd innebär klartecken för en gruva. Men så är det inte. Det ska till helt andra prövningar innan sådana tillstånd ges, säger Jan-Olof Hedström.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]