Den gotländska vingården Gutevin har fått en rekordstor skörd i år. Åtta ton druvor har skördats, men det varma sommarvädret har inte bara inneburit fördelar.
Rekordår för svensk vinodlare

Mest läst i kategorin
– Det har varit ett hyggligt bra år, men du förstår att en vinbonde är aldrig nöjd. Det stökiga i år är att det faktiskt har varit lite för varmt, säger Lauri Pappinen till Realtid.se.
Lauri Pappinen berättar att de är vana vid att nätterna börjar bli svala i oktober i lagom tid innan skörd. I år höll värmen i sig betydligt längre än vanligt och det innebar problem för druvorna.
– Vi fick mögelangrepp för första gången. När det inte svalnar av på kvällen så blir det en konstant fuktighet som aldrig släpper, vilket gör att druvorna möglar. Sedan har vi haft problem med getingar också. De har gett sig på de mest aromatiska druvorna, berättar han.
Trots problemen så blev skörden den volymmässigt största Gutevin någonsin haft. En av orsakerna till det är att vinstockarna börjar bli lite äldre och producerar mer druvor. Det är i år femte gången som företaget skördar och det är också femte året i rad som de fördubblat sin avkastning.
– Det tar ungefär tio år innan vinstockarna börjar ge druvor av bästa kvalitet, så vi är inte riktigt där ännu. Jämför man sedan skörden med länder nere i Europa som hållit på med vinodling i över 500 år så är inte fem år särskilt mycket, säger Lauri Pappinen.
Däremot är storleken på Lauri Pappinens vingård inte så oansenlig om man jämför med övriga Europa. Nu är vingården sju hektar stor. I mindre, men mer välkända, vindistrikt som till exempel Mosel så är vingårdarna i snitt fyra till fem hektar stora.
Skörden på åtta ton druvor kommer räcka till ungefär 6.500 flaskor vin. Alla dessa kommer dock inte komma ut i affärerna nästa år. En del av de röda druvorna kommer att lagras i två år innan de ges ut. Däremot finns det vin från tidigare års skördar som lagrats klart nu och kommer ges ut till sommaren. Totalt räknar Lauri Pappinen med att släppa ungefär 7.500 flaskor vin nästa år.
– Normalt så avgör jag hur många olika sorts vin det ska bli någon gång på våren. I april/maj buteljerar vi vinet och sedan släpper vi det första juni, lagom till turistsäsongen, säger Lauri Pappinen.
Varje år besöker ungefär en miljon människor Gotland, och mellan 600.000 och 800.000 av dem kommer under sommaren. Därför skulle det i princip räcka för Gutevin att deras flaskor fanns på systembolagen på Gotland. De skulle få dem sålda i alla fall.
Nu tänker Lauri Pappinen inte utöka sin vingård mer. Han är nöjd med att ha fördubblat avkastningen i fem år.
– Nu vill jag istället satsa på att göra vin av riktigt hög kvalitet. Jag gör hellre färre flaskor bra, dyrt vin än massvis med billigt vin, säger Lauri Pappinen.