Fastighetsmarknaden mojnar – utom i EU:s yngsta medlemsland. Känns Ryssland för stabilt? Jan-Olof Hanssons fond investerar bara i Rumänien.
Redo för Rumänien?
Mest läst i kategorin
12.500 svenskar har köpt aktier i det nya aktiebolaget East Capital Explorer sedan den 9 november då aktien handlades för första gången på Stockholmsbörsen.
Nyemissionen utökades från 2,4 till 3,4 miljarder kronor på grund av det oväntat stora intresset.
East Capital Explorer investerar i fondbolaget East Capital som förvaltar 47 miljarder. Mest känd är Rysslandsfonden.
East Capital äger också 10 procent av fonden Fabian Romania som noterades på Londonbörsens småbolagslista AIM förra året.
Fabian Romania är ensamma om att uteslutande investera i Rumänien.
Fonden förvaltar knappt en miljard. Under årets första tre kvartal var tillväxten 18 procent.
Fonden äger fyra byggnader och planerar ytterligare fem. Det mesta är kontor, men fonden äger också bostäder.
Vd är svensken Jan-Olof Hansson.
– Mitt i Bukarest ska vi bygga 636 lägenheter som vi säljer till rumäner. Hittills – innan vi börjat bygga ordentligt – har vi sålt 190 lägenheter.
Kvadratmeterpriset ligger på 12.000 kronor, hälften jämfört med Berlin och bara en fjärdedel av priserna i Stockholms innerstad, men högre än i Ungerns huvudstad Budapest.
Finns det så många rika i Bukarest? Enligt Exportrådet är medellönen 1.600 kronor i månaden. Men några få tjänar mycket, de flesta knappt någonting. Ändå äger många nu de lägenheter som var hyresrätter på kommunistdiktatorn Ceausescus tid.
– De gamla lägenheterna säljs för 8.000 kronor per kvadratmeter. Folk behöver bara finansiera ytterligare 6.000 kronor per kvadratmeter, säger Jan-Olof Hansson.
Rumäniens ekonomi växer tre gånger så snabbt som västeuropa. Ikea har redan öppnat. Bukarest står inför en byggboom. Hittills har utländska investerare bara byggt 350 nya lägenheter. Inom de närmsta två åren planeras 20.000 lägenheter.
– Men det är fortfarande lite. Bukarest har 2,3 miljoner invånare.
Byggboomen innebär stora möjligheter till bra avkastning för en fond som investerar i fastigheter i Rumänien. Men riskerna är också stora. Fonden kan ta skada av korruption i politiken och rättssystemet. I värsta fall kan fastigheterna konfiskeras.
Från och med i år är Rumänien med i EU.
– För oss är det väldigt bra. Regelsystemet, lagsystemet – det är en trygghet att vara med i EU. Det finns framtidstro i landet, säger Jan-Olof Hansson.
På fem år ska Rumänien få 230 miljarder kronor i bidrag av de andra länderna i EU. Men intresset för Rumänien bland andra européer än investerare är svalt.
– Man känner inte till Rumänien så mycket. Man tänker mest på barnhem och fattiga människor. Det är inte riktigt rätt – det finns folk med pengar, ett kulturliv, restauranger. Men landsbygden är kanske lite skrämmande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.