Förra veckan nådde handeln med ETP:er högre nivåer än aktiehandeln på vissa plattformar. Kursdrivande nyheter som räntebeskedet ligger bakom.
Räntebesked fick ETP-handeln att rusa
Mest läst i kategorin
Dagen efter Riksbankens senaste räntesänkning förra veckan nådde handeln med börshandlade produkter (ETP:er) högre nivåer än aktiehandeln på Nordnets plattform, för första gången någonsin.
Sett till omsättning hamnade Société Générales instrument Bull OMX x15 över populära aktier som Volvo, H&M och Autoliv.
På Nordic Growth Market kallar vice vd Tommy Fransson händelsen som unik, särskilt med tanke på hur populär aktiehandeln är i Sverige.
Andra ETP:er som Handelsbankens Xact Bull 2 och Société Générales Bear OMX x15 låg i topp 10-listan. Detsamma gäller konkurrenten Avanza, där samma tre produkter ligger bland de 12 mest handlade, enligt statistiken.
– Att det har varit en sån här tillväxt för kunderna i ETP-segmentet är anmärkningsvärt, säger Fransson till Realtid.se.
Den mest handlade produkten var alltså ett bull-certifikat för en stigande marknad med 15 gångers hävstång.
En av Nordnets kunder beskriver i en skriftlig kommentar sin handel med certifikaten till Realtid.se:
”Valet att handla med Bull & Bear-certifikat var ganska enkelt. Jag kan genom ett lägre investerat belopp få en ökad exponering (15 gånger) mot OMXS30-index. Att jag handlar med just Societe Generales värdepapper, beror på att jag har ett stort förtroende för deras market making. Även om volatiliteten i marknaden ökar, håller de orderböckerna öppna”.
Förutom att hela marknaden vuxit beror uppgången av liknande hävstångsprodukter ofta på kursdrivande händelser som Riksbankens räntebesked förra veckan.
– Det tror jag hade en stor påverkan. Just för att det finns ett sånt brett spann av investeringsmöjligheter, kan man då följa den typen av aktiviteter genom en investering på ett annat sätt än man köper till exempel Ericsson-aktier eller något annat. Kursdrivande händelser tror jag påverkar aktiviteten i ETP-marknaden, säger Fransson.
På Société Générales kontor i London är Andreas Melchert, säljchef för noterade produkter i Norden, av samma åsikt. Han berättar att handeln ökar starkt när volatiliteten gör likaså och jämför med marknadsturbulensen i oktober förra året.
– Man såg definitivt en ökning av volatiliteten och då exploderar ju den här marknaden. Investerare sitter bara och väntar, säger han till Realtid.se.
Det ökade risktagandet beror främst på att det alltid finns en del som vill slå utvecklingen och genom att kliva in i rätt ögonblick få den ökade avkastningen.
– Sådana här dagar, när man får den typen av besked eller när man får bra tryck i marknaden och likviditeten ökar ytterligare, då blir folk tokiga helt enkelt, säger Melchert.
Intresset finns dock inte bara hos retailinvesterare utan även bland stora institutionella aktörer.
– Vi ser samma sak hända på vår OTC-desk där vi handlar stora derivatpositioner i form av volatilitetsindex eller den typean av optioner. Hela marknaden sitter bara och väntar på att något ska hända och då tar man varje möjlighet, menar Melchert.
I andra länder är inflöden till börshandlade produkter på samma nivå. SocGen ser förutom i den nordiska marknaderna storhandel framför allt i Tyskland, Frankrike och Italien.
En produkt med ett hävstång på 15 gånger mot det underliggande indexet medför dock stora risker, något både Fransson och Melcher medger. ETP:er passar alltså inte bara aktiva men väldigt kunniga investerare.
– Vi som börs uttalar oss egentligen inte om vad som är lämpligt att investera i men man kan tänka sig att ju högre hävstång man har, desto högre bör man kanske vara och bevaka sin portfölj. Det som krävs av en investerare är att det ska finnas kunskap om hur produkten fungerar. Men kan man det så kan man tillgodogöra sig sin marknadstro på ett helt annat sätt, säger Fransson.
Sedan rekorddagen har aktiviteten inte nått samma höjder men aktiviteten har fortfarande varit stor. Att de kan handlas på samma sätt som aktier i traditionella värdepappersdepåer som investeringssparkonton och kapitalförsäkringar kan bero på den ökade populariteten, samt att produkterna anses vara mångsidiga.
– Det finns ett jättestort spann av investeringsmöjligheter. Det med en kombination att du faktiskt kan optimera en marknadstro, med andra ord köpa en hävstång och investera i något som går upp när marknaden går ner gör ju att möjligheterna är snudd på oändliga. Det tror jag är nyckeln till att de vuxit så mycket, avslutar Fransson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.