Turbo-3G hjälper, men har inte räddat mobiloperatören 3 som nu lovar nollresultat för 2009 – utom för Skandinavien.
Ramel skjuter på investeringarna

Mest läst i kategorin
Sverige och Danmark gav operatören 3 intäkter på 4,56 miljarder kronor för helåret 2008, exklusive intäkter för att förmedla mobilelefoner från tillverkarna. Ändå blev förlusten efter avskrivningar nästan en miljard.
Det är innebörden av största ägaren Hutchinsons rapport.
Antalet kunder ökade till 1,3 miljoner i Sverige och Danmark. Miljonstrecket passerade operatören för ett år sedan.
Eftersom kostnaderna ligger fasta förbättrades bruttomarginalen till 27 procent.
Ändå minskade ARPU, intäkterna för telefonerandet per aktiv kund exklusive pengar för själva mobilerna, med 12 procent jämfört med året innan.
Nyhetsbrev om teknik, media och telekom varje tisdag.
ARPU började falla i slutet av 2007. Kunderna betalar nu i snitt 379 kronor i månaden.
Investor gav Peder Ramel en tydlig tidplan för positivt kassaflöde när han blev vd för mobiloperatören i augusti 2006.
Till skillnad från andra vd:ar har han aldrig avslöjat det magiska datumet då allt ska ordna sig. Istället upprepar han att följer planen.
Känns det förstockat att inte ändra på planen när omvärlden förändras?
– Sätter du upp ett mål om ett visst antal abonnenter och klarar det så är det klart att man inte ändrar planen. Det långsiktiga målet om positiv EBIT och kassaflöde ligger fast, även om vi i dagens miljö fokuserar mer på kassaflöde än tidigare.
Ni krisar?
– Även om vi så här långt inte drabbats av finanskrisen så ser vi mer aggressivt över vårt kassaflöde än vad vi gjort om det inte varit lågkonjunktur. Vi kommer att försöka nå positivt kassaflöde tidigare än vad vi har angett i den långsiktiga planen.
Hur då?
– Uppfostrad som jag är i Stenbäckssfären har jag en väldigt fokus på kostnader. Vad man naturligtvis kan titta på är i vilken takt man investerar i nätet. Det finns alltid någon meter på E4:an där man får dropped calls. Man kan alltid diskutera om man ska ta det senare.
Då rasar myndigheterna?
– Vi uppfyller gott och väl licensvillkoren. Vi har inga täckningsdiskussioner med PTS.
Mobilt bredband har blivit stort för 3 och står nu för uppemot var fjärde kund. 3 betalar inte mer för att fler surfar. Därför är marginalerna bättre. Å andra sidan betalar varje kund inte mer för att surfa mer – de flesta har så kallad flat rate. Därför blir det inte lika bra intäkter som för samtal.
David Troëng på Post- och telestyrelsen är orolig för att alltför billig flat rate för mobilt bredband innebär att operatörerna inte kan motivera nödvändiga investeringar för sina ägare.
– Bredband måste bära sig själv, säger Peder Ramel.
– Är det så att priserna blir för låga så blir det ju tufft att fortsätta investera.
Men Peder Ramel delar inte PTS oro.
– Så här långt är det en god affär. Jag känner mig trygg för att vi på lång sikt har råd att återinvestera, säger han.
– Vi försöker ta ut ett så högt pris som vi tror att marknaden är beredd att acceptera. Jag försöker ju få så höga marginaler som möjligt med så många abonnenter som möjligt. Hur långt det räcker till utbyggnad återstår att se.
Hongkong-noterade Hutchison Whampoa äger hela 3 i Italien, Storbitannien, Irland, Österrike, Australien, Hongkong och Macao.
Hutchison Whampoa äger 60 procent av 3 Skandinavien. Wallenbergs Investor äger resterande 40 procent.
Mobiloperatören har nu 840.000 kunder i Sverige och 500.000 i Danmark. I Norge har man licens, men säljer inget. I Finland har 3 inte heller licens.