Realtid

Presidentkandidater letar pengar i London

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 okt. 2007Publicerad: 16 okt. 2007

Djupa amerikanska fickor utomlands betalar för USA:s valkampanj. Rudy Giuliani, Bill Clinton och Michelle Obama är på tiggarstråt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

London I London bor och arbetar åtskilliga rika amerikaner inom bank-och finansvärlden. Och London har därför seglat upp som den populäraste orten utanför USA:s gränser när presidentkandidaternas kassakistor behöver fyllas.

– Presidentkandidater är som bankrånare. De reser dit pengarna finns. Och det finns en hel del pengar och amerikaner i London, säger Massie Ritsch på Centre for Responsive Politics, som har till uppgift att spåra donationerna.

New Yorks före detta borgmästare Rudy Giuliani, och Bill Clinton har nyligen varit i London. Och igår kväll inledde Michelle Obama sin pengakampanj “Obama for America” med middag på ett lyxhotell för speciellt inbjudna gäster. De betalar minst 1.000 dollar (6.400 kronor) per person för att få träffa en kanske blivande första dam. Men säkerligen gräver en del gäster djupare i fickorna än så.

Bidragen från länder utanför USA:s gränser är bara en mindre del av den totala insamlade summan, som förväntas överstiga en miljard dollar inför presidentvalet 2008, skriver The Sydney Morning Herald.

Den insamlade summan från utlandsbosatta amerikaner låg på 3,1 miljoner kronor (474.000 dollar) under det första halvåret i år, enligt Centre for Responsive Politics. Barack Obama är den som har varit mest framgångsrik med att håva in pengar från utlandet. Under de första sex månaderna fick han in 1,3 miljoner kronor (194.250 dollar) medan Giuliani kom på andra plats med 768.000 kronor (119.450 dollar). Hillary Clinton kom först på tredje plats med 331.000 kronor (51.450 dollar).

Men räknar man in de totala beloppen kandidaterna har skrapat ihop, så ligger Clinton och Obama lika med 514 miljoner kronor vardera, enligt The Times.

Men det handlar inte bara om pengar. Det är också viktigt att få utlandsbosatta personer att rösta eftersom det kan påverka valutgången. Bara i Storbritannien bor 250.000 amerikaner.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]