Falska Brilloboxar har skakat konstvärlden. Nu visar det sig att Moderna museets legendariska chef Pontus Hultén gjorde fransyskan Nathalie Meneau till miljonär.
Pontus Hultén gjorde fransyska till miljonär

Mest läst i kategorin
Det var i höstas som Pontus Hultén dog 82 år gammal. Han var chef för Moderna museet fram till 1973.
Själv hade han samlat på sig mängder med konstverk. Så sent som för två år sedan skänkte han hela sin exklusiva samling på 700 konstverk till Moderna museet.
Realtid.se har nu tagit del av hans testamente som i dagarna blev officiellt. Första tanken var att finna spår av eventuella Brilloboxar i bouppteckningen.
– Pappa hade inga konstverk kvar, säger sonen Felix Hultén till Realtid.se.
Sonen bor i Västra Frölunda och jobbar på kemikoncernen Akzo Nobels affärsenhet Eka Chemicals.
Sammanlagt ärvde han 7,7 miljoner kronor, vilket bland annat inkluderade en våning i Paris. Våningen, vars marknadsvärde kan ha mångdubblats, ligger på gatuadressen 76 rue Beauborg, bara 600 hundra meter från floden Seine.
Någon Brillobox finns inte i bouppteckningen. Det mest anmärkningsvärda är att Nathalie Meneau fick 100.000 euro (925.000 kronor) efter skatter och avgifter.
”En speciell gåva”, så uttryckte sig Pontus Hultén i testamentet.
Nathalie Meneau var Pontus Hulténs assistent och medarbetare under många år. Bland annat hjälpte hon honom med Moderna museets bok ”Pontus Hulténs samling…”, en jättevolym på 447 sidor.
Realtid.se sökte henne i Paris för att få klarhet i hennes miljongåva. Pengar som rimligtvis borde ha tillfallet sonen Felix. Men hon var skygg och ville inte svara på några frågor alls.
– Det finns ingenting att säga om att jag är arvtagerska till Pontus Hultén, sa hon.
Pontus Hultén var tidigare gift. Var Nathalie Meneau hans älskarinna? Skänkte Pontus Hultén konstverk till henne? Sitter hon inne med svaren på vart en del av de 108 Brilloboxarna tagit vägen?
I varje fall hade hon ett stort inflytande på Pontus Hulténs liv, trots att hon levde i skuggan av hans framgångar inom konstvärlden. Enligt uppgift arbetade hon senast på kulturhuset Centre Pompidou i Paris. Pontus Hultén var med och skapade kulturhuset.
En annan obesvarad fråga finns i testamentet. Där skrev Pontus Hultén att han testamenterar till Moderna museet den del av hans konstsamling som återstår vid hans död. Förteckningen över verken skulle bifogas testamentet, men så har inte skett. Den Parisbaserade advokaten Gunnar Carlén som har upprättat testamentet kan inte ge Realtid.se något svar. Inte heller vet Moderna museet vad det handlar om.
– Jag vet inte heller vad det kan vara. Det kan ha att göra med den stora donationen som pappa gjorde till Moderna museet, säger Felix Hultén.