Realtid

Planen som ska rädda Amarantsfären

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 apr. 2015Publicerad: 13 apr. 2015

Skulder och tillgångar samlas i GKL Growth Capital som ska ge ut ny guldtermin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amaransfären är nära att försöka genomföra en av de mest spektakulära planerna som någonsin sjösatts på den svenska aktiemarknaden.

Realtid.se har tagit del av ramverket till den räddninsplan som, om den genomförs fullt ut, skulle rädda de ansvariga bakom den snåriga härva som skapats kring mineralbolagen Amarant Mining, Alluvia Mining och Mineral Invest.

Med ett berg av förfallna skulder och räntor att hantera är planen att alla fordringsägare flyttas till en ny bolagsstruktur. Enligt ett informationsbrev som gått ut till de olika intressenterna är det Lars Guldstrands och Peter Lindhs investeringsbolag GKL Growth Capital som ska blir det nya navet i sfären.

Genom att samla alla fordringsägare och investerare i GKL, som också tillförs de tillgångar som finns kvar i sfären, är förhoppningen att man ska få lugn och ro att komma igång med en guldutvinning i Surinam som på sikt kan användas för att återbetala skulderna.

I informationsbrevet, som har Amarant Mining, Alluvia Mining och Mineral Invest som avsändare, beskrivs planen som den enda möjligheten till att återfå investerade pengar.

”Överlag trots allt stök som varit känner vi det positivt och är tacksamma, att i en mycket turbulent gruvsektor, speciellt för mindre gruvbolag, ’äntlingen’ efter många turer kunna presentera ett alternativ som vi tror inte bara kan börja betala tillbaka utestående skulder utan också erbjuder en möjlighet för investerare att delta i den förväntade värdeökningen framöver”.

Enligt informationsbrevet har en mindre finansiering av nödvändig utrustning säkrats. Långt gångna förhandlingar med ytterligare en finansiär uppges också pågå. Vilka dessa finansiärer är framgår dock inte. Finansieringslösning med Gulf Resource Capital Ltd, som lanserades 2013, är dock officiellt dödförklarad.

Om den nya planen sätts i verket kommer GKL Growth Capital att namnändras till Amarang Mining AB. Den huvudsakliga tillgången blir rättigheter till guldutvinning inom Benztorp-koncessionen i Surinam.

ANNONS

De olika fordringsägarna och investerarna i sfären erbjuds å sin sida att byta sina krav och nuvarande aktier till aktier och ett nytt värdepapper utställt av det svenska aktiebolaget.

Innehavare av Contender-obligationer eller Amarant-konvertibler erbjuds en blandning av aktier och en så kallad ”gold future” utställd av bolaget. Denna guldtermin ska noteras under 2016, enligt informationsbrevet.

Mineral Invests aktieägare erbjuds aktier motsvarande totalt 10 procent i det nya Amarant-bolaget.

Aktieägarna i Amarant Mining Ltd, Alluvia och nuvarande GKL delar på resterande aktier (minst 55 procent) i det nya bolaget.

Av allt att döma påverkar erbjudandet även investerarna i Excello-fonden samt New World Mining Fund som investerat i sfärens olika delar.

Enligt informationsbrevet ska en komplett erbjudandehandling distribueras inom kort.

Frågan är dock vad som händer med planerna sedan Ekobrottsmyndigheten trappat upp sin brottsutredning mot några av huvudpersonerna i sfären. De senaste månaderna har en husrannsakan genomförts hos GKL samtidigt som flera personer med koppling till Contender-obligationerna hämtats av polis.

Fredrik Rodger sitter som Realtid.se tidigare rapporterat häktad. Han väntas inte släppas förrän mot slutet av denna vecka sedan åklagaren fått igenom en förlängd häktning i fredags. Själv har han i en skrift till hovrätten uppgett att häktningen hotar genomförandet av den framlagda planen.

ANNONS

Mineral Invest, där Rodger även sitter i styrelsen, har å sin sida kallat till en extrastämma den 21 april på GKL:s kontor för att välja in en ny revisor. Detta sedan Bolagsverket hotat med likvidation. Ny föreslagen revisor är Peter van Lienden som även har samma roll i ett par andra GKL-bolag sedan tidigare.

Går planen i lås skulle det innebära att Amarantsfären undkommer obligations- och konvertibelkraven inklusive löpande räntor för att istället driva en verksamhet med vanliga aktieägare och innehavare av ett terminskontrakt. Här finns givetvis inga säkerheter för investerarna.

Frågan är dock vad som är alternativet i dagsläget. Vid en telefonkonferens den 19 mars var Fredrik Rodger tydlig med att peka på de olika konkurserna i gruvsektorn på senare tid och förklarade öppet att alternativet till att acceptera erbjudandet är att förlora allt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]