"Jag tror man är den man är, genom hela livet, säger Pernilla. Jag känner mig fortfarande väldigt mycket svensk."
Pernilla Wiberg stannar i Monaco

Mest läst i kategorin
Pernilla Wiberg är ingen monegask. Trots tretton år i Monaco. Livet efter skidåkarkarriären är på topp. Barn nummer två kommer i mitten av augusti. ”Pernilla Wiberg Hotell” i Idre Fjäll går alldeles utmärkt. Och hon räds inte växthuseffekten.
– Det dröjer länge innan det börjar växer palmer i Idre, skrattar hon.
Place d´Armes i centrum av Monte Carlo. Ett litet torg strax nedanför det furstliga slottet på sin klippa. Lunch med Pernilla Wiberg och sambon Bödvar, och samtal om det nya livet. Det där som ska levas efter idrottskarriären och inte visat sig vara så är alldeles enkelt för många idrottsstjärnor. Från ett liv i ständigt rampljus till en vardag där man plötsligt har blivit förvandlad till en alldeles vanlig människa.
– Jag tycker jag har klarat av den där omställningen bra, säger Pernilla. Jag tror det är värre för de som sysslat med lagidrotter. Där man gjort allt tillsammans, och så plötsligt är man ensam. Svenska Skidlandslaget är ju också ett lag, men skidåkning är ju en väldigt individuell sport. Där tar man hand om sig själv på ett annat sätt. Jag var ju också skadad mycket, fick mycket tid för mig själv.
Idag arbetar hon mot flera olika sponsorer. Rossignol, Audi, Idre Fjäll. Och sitter med i styrelsen för IOK; Internationella Olympiska Kommittén.
– Vad gäller Idre Fjäll så är det mer av ett marknadsföringsavtal för Idre Fjäll i sin helhet. Plus att de har byggt ett hotell som heter ”Pernilla Wiberg Hotell”.
– Där har det varit en massa extraarbete, bl a gjorde vi en välgörenhetsgala i mars i år. Stenis (Ingemar Stenmark), Anja (Persson), prins Albert (av Monaco) var där och körde en slalomtävling. Vi fick ihop 60.000 euro, det var skitbra.
– Och när de byggde hotellet, använde de sig också av min kunskap. Jag har ju bott på ett och annat hotell under karriären. Jag hade ungefär 200 resdagar per år i femton år. Och det kan jag säga, det är inte de aktiva som får de bästa hotellrummen på alpintouren. Jag har bott i otroligt många ruckel.
Det första Pernilla gjorde var att flytta den planerade byggplatsen 250 meter österut.
– De hade inte tänkt på att hotellet måste ligga i backen. Ett fungerande skidhotell ska ha ”ski in” och ”ski out”. Du ska i princip inte behöva ta ett steg med skidorna på axeln. Och rummen ska vara stora, så man får rum med stora väskor. Skidutrustning tar plats. Och många krokar på väggarna. Man måste kunna hänga upp kläderna någonstans. Och torkrum i badrummen. Det är inte särskilt vanligt på hotell. Och skidförvaringen ska vara i markplanet.
Hotell Pernilla Wiberg byggdes klart 2003, och vunnit acklamation bland besökarna.
– Vi har fått mycket beröm för just planeringen, vilket jag tycker är extra roligt, säger Pernilla.
Man förstås undra om hotellnäring i svenska fjällen är någon framtidsbransch med tanke på växthuseffekten.
– Jag var faktiskt på en föreläsning som Naturvårdsverket ordnade, med en massa klimatforskare inbjudna. Jag var med som styrelsemedlem av IOH. Idre Fjäll har tillsammans med SMHI gjort en stor undersökning och kommit fram till Idre i alla fall ska vara snösäkert femtio år framåt i tiden. Längre kan de inte sia.
– Sen vet jag inte riktigt vad man ska tro om växthuseffekten. Vissa forskare pratar om solaktivitet, andra om att det är människans fel. I år var det i alla fall inte dåligt med snö. Det var drygt fem meter i Åre under VM.
Där var hon också expertkommentator i SVT.
– Jag brukar jobba när det är VM och OS, men jag gör ingenting under världscupen.
Flytten till Monaco hösten 1994 hade hon helst sluppit.
– Jag hade helst sett att jag aldrig flyttat utomlands. Jag blev ju mer eller mindre tvingad till det, på grund av att den svenska staten inte godkände det system mina rådgivare hade gjort. Jag fick betala 8 miljoner i restskatt, så det var lite tråkigt. Men nu är det svenska skattesystemet som det är, därför flyttar de flesta svenska elitidrottare hit.
– Då satt jag ensam här i en liten lägenhet och tyckte jag hade hela världen emot mig. Det var ganska jobbigt. Men man vänjer sig. Människor vänjer sig vi det de måste vänja sig vid.
Bödvar arbetar lite som tränare för det svenska alpina damlandslagets farttjejer. Och så har han ett styrelseuppdrag för Idre Fjäll.
– Men jag har varit ganska mycket hemmapappa, säger Bödvar. Skött fru och hem och barn. Det tycker jag är fantastiskt skönt. När jag inte jobbar hårt, tycker jag om att ta det lugnt.
De umgås med både svenskar och monegasker. Kajsa Bergqvist och Anja Persson, när de är på plats. Stenmark, innan han flyttade hem. Pernilla träffar prins Albert då och då genom sitt arbete i IOK.
– Han är mycket trevlig och vi är kompisar, men jag kan inte säga att vi umgås privat, skrattar Pernilla.
– Prinsessan Stephanie är mest vanlig, säger Bödvar. Henne kan man stöta på i snabbköpet. Men aldrig prins Albert eller prinsessan Caroline.
Tre månader om året åker de till Sverige. De har ett sommarhus utanför Stockholm.
– Men i år blir det inte riktigt lika länge, jag ska ju föda här nere.
Sonen Axel har fyllt fyra. Barn två kommer i mitten av augusti. Hon vet vad det ska bli för kön, men det vill hon hålla för sig själv.
– Det får ni (pressen) se i augusti.
Kul ska det i alla fall bli, och skönt när den kommer ut.
– Jag vet inte om det beror på att jag blivit äldre, eller om det är för att det är andra barnet, men den här graviditeten har varit mycket tyngre än den förra. Med Axel kunde jag träna nästa under hela graviditeten, men det har jag inte orkat den här gången.
De bor i en lägenhet, med tre rum och kök, högst uppe i ett fint gammalt hus i centrala Monaco.
– Man går till allting därifrån, vi använder aldrig bilen inne i stan.
Sonen Axel är född i Monaco. Det kommer nästa barn också bli. Men några monegasker blir de inte för det.
– Man får inte automatiskt medborgarskap bara för att man föds här. Det är prins Albert som bestämmer vilka som ska få bli monegasker. Han brukar utnämna 40-50 nya monegasker per år. Annars skulle de förmodligen dö ut, de är bara runt tretusen.
– En av fördelarna med att vara monegask är att du får en helt annan hyra på ditt boende, och att du har större möjlighet att välja boende. Nackdelen är att du måste söka visum så fort du ska resa någonstans. Vi känner monegasker som beklagar sig över det där. Det är jättekrångligt. Vi har absolut ingen lust att bli monegasker.
Och nu är förmögenhetsskatten slopad i Sverige?
– Jaså, du säger det, säger Pernilla. Jag tycker politikerna mest lovar och lovar men att ingenting händer. Men man kanske skulle kolla upp lite. Fast vi trivs bra här nere, här är nära både till stränder och berg. Vi får se.
Kenneth Gysing
Frilansjournalist