Det finns stora pengar att hämta när allt mer offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad.
Pengar att hämta på privatisering
Mest läst i kategorin
Bara de största vårdföretagen tjänar varje år hundratals miljoner kronor och utsikterna är strålande.
– Det finns en jättepotential. Både för oss som privata entreprenörer, men också för den offentliga verksamheten, säger Göran Sundbom, kommunikationsdirektör på servicejätten ISS.
Just servicetjänster, som fastighetsskötsel, matlagning och städning, hör tillsammans med vård, äldre- och barnomsorg och utbildning till de områden där privat konkurrens är vanligast. TT har granskat den ekonomiska utvecklingen för några av de största företagen i respektive bransch, totalt tio bolag, och överlag är den mycket positiv.
Den bästa lönsamheten uppvisar företag inom vård och omsorg. Till exempel gjorde det snabbväxande omsorgsföretaget Attendo förra året en rörelsevinst på 224 miljoner kronor på en omsättning på 2,9 miljarder.
På serviceområdet är lönsamheten inte fullt lika god. Men ISS-koncernen gjorde i fjol en rörelsevinst på 135 miljoner kronor, och omsättningen steg kraftigt till 4,4 miljarder.
Exempel på andra storbolag som drar nytta av privatiseringsprocessen är ISS konkurrent Sodexho och vårdföretagen Capio, Praktikertjänst och Carema. Här finns också utbildningsföretag som Kunskapsskolan och Anew Learning och barnomsorgsföretag som Pysslingen. Flertalet uppvisar ökad omsättning och lönsamhet i de senaste räkenskaperna. Ett undantag är Veolia Transport, som bland annat driver tunnelbanan i Stockholm och som visar förluster år efter år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.