Vi är raskt på väg in i en välfärdskris, sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.
Oppositionen ser passiv regering

Mest läst i kategorin
Sverige har en finansminister som hellre ägnar sig åt att kommentera läget än gör något åt krisen, enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.
– Vi är raskt på väg in i en välfärdskris, sade Östros i riksdagens aktuella debatt om det ekonomiska läget.
Han tillade att medan regeringen sitter passiv pågår bonusfest i privata och statliga bolag, samtidigt som avgifterna till a-kassan höjs och regeringen låtit stora pengar regna ner över dem som tjänar mest, i form av stora skattesänkningar.
– Är du beredd att säga nej till att låna till stora skattesänkningar och i stället investera i jobb, frågade Östros Borg.
Finansministern lät sig inte nedslås av oppositionens kritik mot honom för passivitet. Det är enligt Borg inte den bild som EU:s finansministrar eller OECD har gett i sina analyser av Sveriges krispolitik.
– Tillsammans med Finland och Tjeckien har vi Europas mest expansiva politik, sade Borg och tillade att det är möjligt eftersom regeringen sparade och amorterade under 2007 och 2008.
Borg talade även om det allvarliga läget i världsekonomin och hur det påverkar situationen i Sverige. Att regeringen skulle förhållit sig passiv under krisen bemötte han med en genomgång av de åtgärder som regeringen vidtagit.
– Sverige är en utpräglad exportekonomi. Vi har mött den nedgången mer aktivt än andra i Europa och lagt en kraftfull budget, som kompletterats med satsningar på bland annat arbetsförmedlingen och ett paket för att säkra bilindustrins framtid.
– Men samtidigt är det viktigt att säkra att staten kan göra sin uppgift. Det är med starka finanser medborgarna kan känna sig trygga.
Han betonade vikten av att satsa på arbetslinjen så att inte människor fastnar i bidragssystem.
– Det är krishantering att säkra det grundläggande samhällskontraktet. Det gör vi genom att säkra att arbetsmarknaden fungerar.
– Mot detta står oppositionen som förordar en massiv utgiftschock. S vill bränna 10 miljarder, MP är något mer försiktiga och ansvarsfulla med 5 miljarder och V toppar med 25 miljarder. Kanske skulle det leda till en kvarts procent upp till en halv procents lägre arbetslöshet. Men det som är säkert är att de skulle leda till mycket stora skattehöjningar, sade Borg.