Realtid

Olofsson försvarar Systembolaget

administrator
administrator
Uppdaterad: 05 juni 2007Publicerad: 05 juni 2007

Förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten, konstaterar EU:s domstol i sin dom i dag. Men näringsminister Maud Olofsson (c) lovar att försvara Systembolaget med skatteregler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Så fort jag knäpper av så ringer det i andra fickan, säger Klas Rosengren, som importerade spanskt vin 2004 av rena principskäl.

Han befann sig efter EU-domslutet, som konstaterar att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätt, i en storm av medialt intresse.

Inte oväntat berömmer han dagens domslut i vad som kommit att kallas Rosengrenmålet eftersom Klas Rosengren var statens motpart.

– Det var helt korrekt, förstås, med mitt mått mätt. Men jag hade inte väntat mig detta, säger han.

TT: Ska du korka upp en av flaskorna nu då?

– Jag är en mycket måttlig man, så jag kommer inte att överdriva i något avseende.

Många befarar dock att Sveriges punktskatt på privatimport kommer att minska den ekonomiska vinsten av privatimport. I en annan EU-dom, från förra året, slås nämligen fast att man måste transportera alkoholen själv för att slippa betala alkoholskatt i sitt hemland. Och skillnaderna i pris på vin och sprit inom EU uppges till största delen bero på skilda alkoholskattenivåer.

Men Kari Sjöblom som driver familjeföretaget Vinboden som importerar alkohol via internet påpekar alltså att det med de väldigt låga priserna i Tyskland ändå kommer att bli lönsamt.

ANNONS

– Priserna i Tyskland är så låga att det ändå blir billigare när den svenska skatten kommer till, säger Sjöblom.

Finansminister Anders Borg (m) är förvånad över domen men tänker ligga i hårt för att få in alkoholskatt i lika hög grad som tidigare. Han säger att regeringen kraftfullt och kreativt ska hitta metoder som gör att skatt som ska betalas på privatimporterad alkohol också blir det.

– Vi ska med stor kraft skydda alkoholpolitiken och våra skattebaser, säger Borg till TT i samband med mötet för EU:s finansministrar i Luxemburg.

Näringsminister Maud Olofsson (c) flaggar för ändrade skatteregler för att slå vakt om Systembolaget.

– Vi får se över verktygen för att få in skatten. Vi för en restriktiv alkoholpolitik och har valt Systembolaget som distributör. Då får vi försvara det, säger hon.

Men advokaten Ola Wiklund, som är ombud för många av de personer som importerat sprit över nätet genom Grupptalan för privatimport, ser dagens EU-dom som ett bakslag för regeringens hållning.

– Nu står staten med byxorna nere, de har tagit en rövare att det här ska hålla i domstolen och gett sig på privatpersoner trots att det här har varit i grunden oklart. Och så ska man inte göra.

Wiklund är också ombud för logistikföretaget Locadi som gått i konkurs sedan staten stoppat privatimporten.

ANNONS

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt i Stockholm, överraskades av domen.

– Det här är en stor sensation som jag inte alls hade väntat mig. På sikt måste det här naturligtvis få konsekvenser för Systembolagets ställning, säger han.

Enligt domstolen är förbudet mot privatimport ”en obefogad kvantitativ restriktion av den fria rörligheten för varor”. Förbudet är enligt domstolen inte proportionerligt och inte ändamålsenligt för att minska alkoholkonsumtionen och att skydda ungdomar mot alkoholens skadeverkningar.

Det hindrar dock inte Statens folkhälsoinstitut från att hälsa dagens dom med besvikelse:

– Det är ett bakslag för folkhälsan, säger Sven Andreasson, chef för Folkhälsoinstitutets alkohol- och narkotikaavdelning.

Domen ska vara vägledande för svenska domstolar när de prövar förbudet för privatpersoner att importera alkohol på annat sätt än då man själv transporterar in varorna, så kallad resandeinförsel.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS