Det ska bli möjligt att ta en öl till sushin i framtiden - regeringen vill modernisera alkohollagen.
Öl till sushin med modernare lag

Mest läst i kategorin
Samtidigt skärps kontrollen för folkölsförsäljning.
Några egentliga lättnader i den restriktiva alkoholpolitiken handlar det dock inte om, enligt folkhälsominister Maria Larsson som på torsdagen presenterade direktiven till en översyn av lagen.
Med dagens matkultur och modern köksutrustning i restaurangerna framstår kravet på varm lagad mat som förlegad i sammanhanget, konstaterar hon. Men kopplingen mellan matservering och alkohol ligger fast.
– Den som har en korvkiosk med fyra serveringsplatser och en mikrougn kommer inte heller i fortsättningen att få utskänkningstillstånd.
Utredaren, som ännu inte är tillsatt, ska också se över om det går att tillåta gårdsförsäljning av alkoholprodukter utan att det för den skull strider mot monopolet. Förebilden finns i Finland som har monopol men också tillåter gårdsförsäljning. Enligt Maria Larsson är det dessutom en fråga som intresserat EU.
På flera punkter kan en ny alkohollagstiftning innebära en skärpning av tillsynen. Det gäller till exempel folkölsförsäljningen där Maria Larsson vill utreda om det ska krävas särskilda tillstånd för att få sälja folköl. I dag räcker det för butiken att anmäla till kommunen att man tänker sälja folköl.
Utredaren ska också se över om det bör bli lättare att straffa vuxna som bjuder unga under 18 år på alkohol.
Någon lättnad för krogar som vill servera alkohol längre än till klockan ett på natten blir det inte. Tvärtom vill regeringen att utredaren tittar på om kraven för serveringstillstånd bör skärpas.