Carnegies avhoppade mäklarchef sågar svenska bankernas äventyr i Östeuropa på sin blogg.
Nypremiär för Finansblogg.com
Mest läst i kategorin
”Den första emissionen i Swedbank var för sucker’s. Troligtvis den i SEB med”, står det i ett blogginlägg från i morse med ”Redaktionen” som avsändare vilket Jon Jonsson tidigare brukade signera med.
Klicka här för att läsa de första nya inläggen på www.finansblogg.com.
”Ju mer man läser om ekonomin i Östeuropa desto mer känner man att det kommer gå riktigt åt helvete Stalingrad-style där för finansiella aktörer.”
I bloggen konstateras att europeiska utvecklingsbanken EBRD räknar med att kreditförlusterna i regionen kan nå 20-procents-nivån.
Östeuropas länder ska omfinansiera lån på drygt 3.000 miljarder kronor under år 2009, motsvarande en tredjedel av regionens bnp.
Och i Polen är 60 procent av lånen tagna i schweizerfrancs, eller ”swissies” som bloggen kallar det. Den polska valutan zlotyn har dock halverats mot schweizerfrancen, vilket fördubblar lånen för polackerna mätt i zloty.
I Baltikum har Lettlands centralbank sagt att landets ekonomi är ”kliniskt död”.
Orden skräds alltså inte för de svenska bankernas del, och deras behov av kommande kapitaltillskott.
Realtid.se konfronterade Swedbank i förra veckan med en källas bedömning att bankens baltiska äventyr lär innebära förluster på totalt 100 miljarder kronor till och med år 2010 eller kanske 2011.
Så här svarade Swedbanks presskontakt Anna Sundblad på det i ett mejl:
”Svar: Stämmer inte och det är inget vi kan se i dag.”
Affärsvärldens avdelning ”Silly Season” skrev i fredags att Jonsson lämnar Carnegie, dit han kom efter en tid i utlandet på Goldman Sachs och Lehman Brothers.
På Active24.com står Jon Lillkrona i Stockholm som innehavare av sajten www.finansblogg.com från 11 april 2007 till och med 11 april 2009.
Brittiska tidningen Telegraph har en artikel från i går söndag om att ett misslyckande att rädda Östeuropa ekonomiskt, kommer att leda till en global härdsmälta.
”Skulddramat som håller på att utvecklas i Ryssland, Ukraina och Östeuropas EU-länder, har nått en akut punkt av fara”, står det där.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.