Realtid

Nylanders nya bet

administrator
administrator
Uppdaterad: 05 jan. 2011Publicerad: 05 jan. 2011

Lars-Henrik Friis Molins Universum har fått en ny ordförande – med börsvana.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Petter Nylander gick in i Universums styrelse i somras, strax efter att han lämnade vd-posten på börsnoterade spelbolaget Unibet. I november tog han över ordförandeklubban från grundaren och huvudägaren Lars-Henrik Friis Molin.

Nu är frågan vad som lockat honom och vilket mandat han har fått från Lars-Henrik Friis Molin, som fortfarande sitter på över 70 procent av ägandet via bolag.

Redan innan dotcom-krisen år 2000 fanns det börsplaner för Universum. För några år sedan talades det om nya planer men då kom finanskrisen emellan.

Universum grundades för 20 år sedan och finns idag i 28 länder. Enkätundersökningar bland 400.000 akademiker presenteras i dagspressbilagor som Företagsbarometern och Sveriges Bästa Arbetsgivare. Företag som betalar för att få ta del av resultaten av undersökningarna lockas även att betala för att få vara med i bilagorna.

Det blir om möjligt ännu lönsammare än för bilage-fenomen som Richard Båges och Rustan Pandays Mediaplanet (som väl också får antas närma sig något slags exit).

Universum har blivit rejält lönsamt sedan vd Michal Kalinowski tog över 2003. 2009 omsatte företaget 202 miljoner kronor med vinst på 18 miljoner kronor. Det räknades på grund av konjunkturnedgången som ett mellanår. I senaste årsredovisningen (kalenderåret 2009) för moderbolaget Universum Group AB skriver bolaget att man ska ”återgå till tillväxt i enlighet med historiska tillväxttal” och göra det med ”bibehållen eller ökande vinstmarginal”.

Man hintar också om förvärv: ”Koncernen avser utnyttja sin starka finansiella position till möjliga förvärv som kan tänkas uppstå”, hette det i 2009 års förvaltningsberättelse.

Ett annat nytt uppdrag för Petter Nylander är en styrelsepost i Cint, som enligt företagets uppgifter till Realtid.se är leverantör till Universum. Cint är en respondentförmedlare där riskkapitalbolaget Creandum gick in med 28 miljoner kronor 2007.

ANNONS

I september 2010 gick holländska riskkapitalbolaget Prime Technology Ventures in som ny delägare i en emission på sammanlagt motsvarande 92 miljoner kronor. Creandum och grundaren/vd:n Bo Mattsson följde med och försvarade sina andelar.

Bo Mattsson har tidigare grundat NetTrade, Swedbanks onlineverksamhet för aktiehandel, liksom det som sedermera blev Nordnet – där Mattsson blev vd. Erfarenheterna från aktiehandel är det som är Mattssons tanke att omsätta i Cint, men med respondentaccess i stället för aktier som handelsvara.

Cint har funnits i tolv år (varav de första sex med en annan mindre framgångsrik affärsidé: en konsumentmissnöjessajt, se cint.se, som såldes i november 2010 till Sverige-vd:n) och förmedlar idag kontakt mellan undersökningsföretag och enkätpaneler med fem miljoner deltagare i 40 länder. Inga av dem kontrolleras av Cint självt: Universum och runt 500 övriga kunder anlitar Cint som mellanhand mellan undersökningsföretag och respondentpanel.

Realtid.se har sökt ledning och styrelse för Universum och Cint.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]