Nu bär också Stockholms poliser omkring på den nya radion. Krisberedskapsmyndigheten hävdar att Rakel fungerar, men poliserna kan inte kontakta sin kommunikationscentral.
Nya polisradion kan inte larma
Mest läst i kategorin
Krisberedskapsmyndigheten som ansvarar för den nya polisradion Rakel skriver på sin hemsida att ”två tredjedelar av Sveriges befolkning tryggas av det nya systemet” under 2007.
– Systemet funkar bra. Det är några barnsjukdomar. Det har inte varit problem på fältet, utan mellan länskommunikations-centralerna och fältet, säger Cecilia Fogelberg, informationsansvarig.
Enligt Krisberedskapsmyndigheten är Rakel sedan länge i drift i Skåne.
– Ja, fast inte i skarp drift. Det är fortfarande en provdrift, säger Lars Förstell, informationsdirektör hos polisen i Skåne.
Finns det ett datum när det ska fungera?
– Nej, det gör det inte. Det finns fortfarande vissa tekniska svårigheter som vi jobbar med för att få ett helt tillförlitligt system.
Fastighetsnätet i polisens länskommunikationscentral i Malmö fungerar inte med Rakel.
Det går inte att höra vad man säger?
– Nej, i vissa lägen är det dålig hörbarhet. Det är inte själva systemet som är problemet. Det är säkert alldeles utmärkt när det jobbar för sig själv. Men när man kombinerar olika system uppstår svårigheter. Vi får fortsätta med det gamla systemet.
Den första upphandlingen överklagades. När systemet driftsattes behövde mjukvaran i ljudkorten uppgraderas innan det gick att höra vad man sa. Men trots att Skåne ligger nästan två år efter tidtabellen är Lars Förstell tacksam över att vara försökskanin.
– Vi får prata med Rikspolisstyrelsen och Krisberedskapsmyndigheten om ersättning. Samtidigt har vi fördel av att vara tidigt ute. Vi får ju möjlighet att påverka systemet på ett sätt som vi tycker är bra. Det gynnar ju i slutändan helheten. Det gamla system har också sina brister, men det är inte den ovissheten som vi har kring Rakel, säger Lars Förstell.
Sedan i måndags använder sig även polisen i Stockholms city av Rakel. 4.500 poliser i hela länet går omkring med både gamla S70 eller S80 och nya Rakel.
– Rakel används till olika typer av frågeverksamhet och som kommunikationsmedel mellan patruller, säger Ulf Rohdin, projektledare för införandet hos polisen i Stockholm.
Rakel används som mobiltelefon. Det är lätt att ringa en kollega utan att störa alla på samma kanal.
– Man har det som pratkanal mellan kollegor, säger Emma Kronberg, fackets huvudskyddsombud.
– Man hör varandra väldigt bra. Spanarna har fått en kvalitetsförbättring.
Men när det verkligen gäller används den gamla radion.
– Alla system har sina barnsjukdomar, säger Emma Kronberg.
– Systemet fungerar inte fullt ut i dag. Vi väntar med att slopa det gamla systemet tills vi är trygga med det nya. Det är vi inte i dag. Det är fortfarande problem med hur systemet fungerar.
Vad är problemet?
– Vi har en länskommunikationscentral där det ska fungera med mjukvara och så vidare. Det måste vi jobba vidare på. Man får göra mer manuellt arbete i dag i länskommunikationscentralen än vad som är praktiskt genomförbart.
Det går inte att lita på att någon svarar om man larmar med Rakel.
– Man kan kontakta länskommunikationscentralen ifall det finns personal där, men all ordertrafik ligger på det gamla systemet, säger Emma Kronberg.
Hundförare och poliser i piketenheten som jobbar över hela länet använder redan både gamla S80 i centrala Stockholm och S70 i granndistrikten. Nu bär de också omkring på Rakel som en tredje enhet.
Ulf Rohdin hade väntat sig mer knorr från kollegorna.
– Utifrån min roll som projektledare är jag förvånad över att verksamheten tagit emot ett nytt arbetsredskap så väl.
I slutet av första kvartalet 2008 ska Stockholm skrota det gamla systemet för att helt gå över till Rakel.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.