Kronans kraftiga försvagning har inte kunnat hindra ett nytt, spektakulärt vinstras för börsbolagen under första kvartalet.
Nya dramatiska vinstfall väntar

Mest läst i kategorin
Fjolårets tre sista månader innebar det femte kvartalet i rad med fallande vinster för bolagen på Stockholmsbörsen. Men nedgången blev långt mer dramatisk än under de föregående kvartalen – i genomsnitt låg vinstfallet på uppemot 40 procent.
Så är det värsta över? Sannolikt inte.
Istället räknar analytiker med att vinstraset under första kvartalet blir ännu större. Fristående finansanalytikern Peter Malmqvist tror att fallet för börsen som helhet kan bli 50-60 procent jämfört med motsvarande period 2008.
Värst drabbade av den bistra lågkonjunkturen är de exporttunga industribolagen och andra så kallade cykliska företag, exempelvis skogsindustri- och byggföretag.
Av den övriga, mindre konjunkturkänsliga delen av börsbolagen utgör bankerna en svårbedömd sektor.
Peter Malmqvist konstaterar att fjärde kvartalets bankvinster inte var lika dåliga som många hade befarat. Men det finns risk för både nedskrivningar och stora kreditförluster i främst Östeuropa.
Även andra icke-cykliska branscher, som exempelvis konsumentvaror och it, väntas uppvisa markanta vinstnedgångar, om än inte lika kraftiga som de konjunkturkänsligare sektorerna.
Än värre hade det sett ut om inte kronan hade rasat i värde det senaste året. Börsbolagens samlade intäkter lär under första kvartalet ha lyfts med tiotals miljarder i form av positiva växelkurseffekter.
– Men det döljs helt och hållet av den urusla efterfrågan, säger Malmqvist.
Under de kommande två veckorna väntas delårsrapporterna från de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen:
15/4 Investor
16/4 Nokia
20/4 Alfa Laval
21/4 SKF
22/4 Assa Abloy, Electrolux, Tele 2
23/4 ABB, Swedbank
24/4 SEB, Telia Sonera, Volvo
27/4 Atlas Copco, Scania
28/4 Handelsbanken, Sandvik, SCA
29/4 Boliden, Nordea
30/4 Astra Zeneca, Ericsson, Swedish Match