Under måndagen sjösattes DNB Markets och Carnegies nya och sammanslagna verksamhet. Den blir större – och behåller många av bolagens strukturer.
Ny finansjätte tar plats i Norden


Det var i oktober förra året som nyheten om att norska DNB Markets förvärvar Carnegie för en prislapp på 12 miljarder kronor. Nu sjösätts den nya nordiska finansjätten.
Båda organisationerna har fått göra diverse flyttar från de tidigare separata organisationerna i Stockholm, Oslo, Helsingfors, Köpenhamn och London. I Stockholm flyttar man nu in i Carnegies lokaler på Regeringsgatan.
Läs även: DNB:s förslag ska stärka konkurrenskraften. Realtid
”Vi har en sammanställd organisation, ett gemensamt kundutbud och ett gemensamt varumärke. Dessutom har vi en gemensam betjäning av kunderna, förutom i USA där vi fortfarande väntar på ett godkännande”, säger Alexander Opstad, chef för affärsområdet DNB Carnegie till Dagens Industri.
”Allting gemensamt”
En förändring i verksamheten blir att aktieanalysen nu expanderar från Carnegies tidigare cirka 500 bolag till över 600.
Sammanslagningen ger även andra effekter.
”Vi kommer ha allting gemensamt: handel, analys, service mot kund helt enkelt”, säger Tony Eloffson, vd för DNB Carnegie Investment Bank, till Affärsvärlden.

Finansbolaget Carnegies kontor på Västra trädgårdsgatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Senaste nytt
Delat ledarskap
Att sammanför två nästan jämnstora investmentbanker, båda på cirka 850 anställda, innebär en del komplexitet. Till stor del har man valt att behålla flera tunga chefspositioner. Man har tillsatt dubbla chefer, så kallade ”co-heads”, på positioner som analys, aktiemäkleri och investment banking, skriver DI.
Enligt Opstad är det vanligt med delat ledarskap inom internationella banker. Samtidigt kan detta ses som ett sätt att ta hänsyn till interna maktbalanser.
Missa inte: DNB-anställd förskingrade miljontals kronor i flera år. Realtid
Carnegies vd, Tony Elofsson, är nu till exempel vd på nya DNB Carnegie. Han leder verksamheten i Sverige, Danmark och Finland, men inte i DNB:s hemmamarknad Norge.
Även bonussystemet kommer att löpa parallellt under 2025 med en förväntad harmonisering nästa år.
Rekordkvartal för DNB
DNB Bank har gjort ett ovanligt bra första kvartal i år där intäkterna uppgick till 3,5 miljarder norska kronor. Detta innebär en ökning med 30 procent i jämförelse med förra året, rapporterar Bloomberg.
Köpet av Carnegie bidrog med 244 miljoner kronor till resultatet. Enligt vd Kjerstin Braathen skulle rekordresultatet uppnåtts även utan Carnegie.
DNB förväntar sig även en fortsatt ökning på över 9 procent hänförligt till investmentbanksverksamheten och tillgångsförvaltning. Reformerna i det norska pensionssystemet spelar också en roll.

Bäst på aktier: SEB petar Carnegie från toppen
Det visar Prosperas årliga undersökning.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.