UPPDATERAD Finansdepartementet backar för kritiken. Reavinstskatten vid husförsäljning höjs bara till 25 procent.
Ny finansiering av slopad boskatt

Men ränta ska betalas på uppskjuten skatt, även för gamla uppskov och vid arv och gåva ska hela skatten betalas.
För bara några månader sedan presenterades regeringens förslag om att slopa fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal avgift på 4.500 kronor och att höja reavinstskatten från 20 till 30 procent.
Men redan nu backar finansdepartementet från delar av förslaget. Den kommunala fastighetsavgiften föreslås nu få ett tak på 0,8 procent av taxeringsvärdet, i stället för 1 procent som i det ursprungliga förslaget.
Enligt finansminister Anders Borg innebär det nya förslaget att risken för stigande fastighetspriser och inlåsningseffekter dämpas. Han syftar då på att reavinstskatten inte höjs till 30 utan till 25 procent. För att ändå klara finansiering föreslår finansdepartementet att ett tak sätts för hur mycket som får skjutas upp från skatt vid försäljning av ett hus.
I dag kan reavinstskatten skjutas upp, om man köper en dyrare bostad. Nu föreslås ett tak på 1,4 miljoner kronor i skatteunderlag som får skjutas upp. Allt därutöver ska beskattas direkt.
Ytterligare en finansieringskälla blir att den uppskjutna skatten ska betalas i dess helhet, om man ärver eller får ett hus. Borg ville inte hålla med om att man därigenom återinför den avskaffade arvs- och gåvoskatten.
Förre finansministern Pär Nuder (s) var måttligt imponerad av justeringarna av det ursprungliga förslaget.
– Det är skillnader på marginalen. De gigantiska skattesänkningarna kommer fortfarande hamna i storstadsregionerna, där marknaden är glödhet och det kommer fortsätta att driva upp priserna och skapa inlåsningseffekter, sade han till TT.
Den principiella kritiken mot att slott och koja beskattas lika och att förslaget ger en förmögenhetsomfördelning kvarstår, enligt Pär Nuder.
– Fredrik Reinfeldt kommer fortfarande att få 35.000 kronor i skattesänkning, sade han.