Trots börsoro och skandalskriverier fortsätter bolagen att strömma till mindre aktielistor.
Noteringsfeber på små aktielistor
Mest läst i kategorin
Hittills i år har ett 60-tal nya bolag tillkommit på de tre främsta listorna.
Enligt Patrik Engellau, vd för Aktietorget, har höstens bistra börsklimat hittills inte lett till att kön av bolag som vill in på handelsplatsen har kortats.
– Nej, underligt nog. I varje fall inte än, utan det är jättemånga, säger han, utan att vilja precisera sig närmare.
Det finns i dag tre huvudalternativ till de riktiga börserna och inflödet av bolag är stort på samtliga. Sedan årsskiftet har netto omkring 20 bolag tillkommit på Aktietorget, 26 på First North och 11 på Nordic MTF.
Tillströmningen sker trots de många skandaler, små och stora, som under de senaste åren har uppdagats i bolag på smålistorna. Konkursen för Fly Me och härvan kring finansmannen Alexander Richards är två exempel.
Hårdast motvind i medierna har Aktietorget haft. Patrik Engellau anser att mycket av det som har skrivits har varit ”lite tillspetsat”. Men, säger han, i vissa fall har det funnits substans bakom anklagelserna och då är det värre för förtroendet.
– Ingen vill ju bo på ett hotell där man vet att maffian bor.
Ulf Cederin, vd på NGM-börsen som driver Nordic MTF, anser att skandalerna har svärtat ner hela den svenska finansmarknaden. Även bolagen på de alternativa listorna måste klara en ordentlig genomlysning, säger han.
– Klarar de inte det, då ska de inte in i handel överhuvudtaget.
<annons1></annons1>Sedan den 1 november gäller en ny, EU-anpassad lag om värdepappersmarknaden. Men både Aktietorget och NGM anser att reglerna för de mindre aktielistorna inte är tillräckligt hårda. Själva, uppger de, ställer de högre krav på de listade bolagen än vad de egentligen behöver.
– Vi måste skydda de små aktieägarna och förtroendet för aktiemarknaden, säger Ulf Cederin.
Varför då inte slopa all aktiehandel utanför de riktiga börserna, där reglerna för notering är mycket strikta? Nej, så länge det finns små bolag som behöver kapital för att växa så har de alternativa listorna en viktig funktion att fylla. Det anser både Aktietorget och NGM.
– Det här är entreprenörsledda företag som har sina unika problem, sina unika möjligheter, säger Patrik Engellau.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.