"Rättskandal", säger vd Rikard Slunga på Nordisk Mobiltelefon till Realtid.se om Länsrättens dom som kan skicka honom i fängelse.
Nordisk Mobiltelefon överklagar Länsrättens dom
Mest läst i kategorin
Rikard Slunga talar nu ut om de påstådda brotten mot frekvenslagen. Han anklagas för att ha sänt på de frekvenser i 450 MHz-bandet, som Telia Sonera lämnade vid årsskiftet.
För snart tre år sedan erövrade uppstickaren Nordisk Mobiltelefon den så kallade glesbygds-3G-licensen i kamp med Green Networks och Generic Mobile. Post- telestyrelsen, PTS, stod bakom auktionen och Nordisk Mobiltelefon betalade 86 miljoner kronor för frekvenstillståndet.
Nordisk Mobiltelefon fick frekvensutrymmet om 1,8 MHz. Resterande 2,7 MHz fick Telia fortsätta att använda till och med årsskiftet 2007.
Men i september förra året överklagade Generic Mobile den utökade frekvenstilldelningen. Den 21 december, bara några dagar innan Nordisk Mobiltelefon skulle börja utnyttja frekvenstilldelningen, fick Generic Mobiles rätt hos Länsrätten.
Rikard Slunga valde trots det ändå att börja utnyttja de utlovade frekvenserna. Han riskerar nu sex månaders fängelse för brott mot frekvenslagen.
– Vi fick ingen delgivning om Länsrättens beslut. Det här är en rättsskandal. Situationen som nu har uppstått är helt unik och oklar, säger Rikard Slunga.
Hur kan det ha blivit så här? Det var ju Nordisk Mobiltelefon som vann PTS auktion?
– Om jag bara visste. Det har jag frågat mig själv. Mycket är oklart och vi för en dialog med PTS om vad som är tillåtet eller inte. Vi har också överklagat länsrättens beslut att inte låta oss komma till tals i en fråga som berör våra rättigheter.
Kommer ni fortsätta använda frekvenserna som ni inte har rättighet att sända på?
– Vi har hittills investerat över en halv miljard kronor i utbyggnaden av 3G-nätet och det blir ytterligare en halv miljard. Vi vill inte bryta mot någon lag. Men det går inte bara att stoppa upp arbetet. Vi måste tänka på våra kunder.
Vad händer nu?
– Det kan bli så att PTS måste gå ut med en ny auktion. Det är olyckligt om det blir två operatörer på glesbygden. I så fall kan ingen av oss driva en lönsam verksamhet. Det kommer drabba glesbygden hårt, säger Rikard Slunga.
Tror du att det blir fängelse för dig?
– Nej, det tror jag inte. Vi anser att länsrättens dom innehåller flera direkta felaktigheter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.