Peter Eichler, grundare av Aletheia, anklagas av SEC för att ha skott sig på sina kunders bekostnad samtidigt som han förvaltade Nordea-fond.
Nordeas förvaltarguru stäms efter "cherry-picking"
Mest läst i kategorin
Den tidigare så framgångsrika amerikanska förvaltarfirman Aletheia Research and Management gick nyligen i konkurs efter att det framkommit att firman med dess grundare Peter Eichler i spetsen ägnat sig åt mycket tvivelaktiga affärer. Samtidigt har firman förvaltat en USA-fond åt Nordea som visat allt sämre resultat.
I juli 2008 lanserade Nordea en ny Nordamerikafond – North American Growth Fund, registrerad i Luxemburg. Själva förvaltningen lades ut på den amerikanska firman Aletheia Research and Management, med bas i Kalifornien.
– Utrustade med högst relevant information har Aletheia erhållit fantastiska resultat. De senaste fem åren har de gjort en avkastning på 241,01 procent till sina investerare, sa Christophe Girondel, vd för Nordea Investment Funds S.A. i Nordeas informationsblad när fonden lanserades.
Aletheia grundades 1997 av Peter J. Eichler, största ägare och såväl styrelseordförande, CEO som CIO i firman, samt Roger B. Peikin, andre störste ägare och CFO.
Men efter många framgångsrika år tillsammans skar det sig mellan grundarna. Eichler och Peikin splittrades år 2010 under bittra former när Peikin fick sparken och ersattes av Eichlers son Peter J. Eichler III, enligt tidigare uppgifter i New York Times Dealbook.
Peikin har i efterhand beskrivit situationen som ett ”öppet krig” och han anklagar Eichler för att vara en diktator, enligt LA Times.
Peikin stämde sin forne kollega för att ha misskött Aletheia genom att grovt strunta i regelverk och för att ha spenderat stora summor av firmans pengar för privat lyxkonsumtion. I stämningen beskrivs Eichlers utsvävande livsstil med detaljer som privata jet-plan, en kostnad för en familjesemester till Europa på runt 500.000 dollar, vistelser på lyxhotell för 18.000 dollar natten och vin för 250.000 dollar. Eichler ska även ha använt 7 miljoner dollar för att renovera och inreda Aletheias kontor.
Efter Peikins stämning fick även Securities and Exchange Commission (SEC) upp ögonen för firman och påbörjade en granskning.
Aletheia hade vid årsskiftet 2009/2010 runt 7 miljarder dollar i förvaltning i egna hedgefonder och externa uppdrag. De runt 5.400 kunderna var framför allt förmögna familjer och pensionsfonder. Men eftersom firmans förvaltning hade varit så framgångsrik hade den även lockat till sig ett antal stora banker som Goldman Sachs och JP Morgan, och alltså även svenska Nordea.
I maj 2011 fattade SEC beslut om att bötfälla både Eichler och Peikin med 100.000 dollar vardera och Aletheia med 200.000 dollar för att ha skickat felaktig information om verksamheten till befintliga och potentiella kunder. I beslutet står det också att det aldrig skickades ut några kvartalsrapporter för Aletheias hedgefonder, och att det saknades kvittenser på att anställda i firman hade tagit del av Aletheias etiska regler.
Trots de interna bråken och SEC:s hårda kritik behöll Nordea Aletheia som förvaltare för North American Growth Fund.
Fonden visade samtidigt en allt sämre utveckling i jämförelse med sitt benchmark. Perioden från starten 2008 till den 31 oktober 2012 var avkastningen -13,20 procent, mot ett jämförelsetal på 10,14 procent.
Men så plötsligt i september 2012 skickade Nordea ut ett infromationsblad till fondens andelsägare, undertecknat av fondbolagets dåvarande vd Sasja Beslik, om att North American Growth Fund i december skulle slås ihop med en annan Nordea-fond: North American All Cap Fund.
”Sammanläggningen sker som en följd av en översikt av vårt produktutbud”, angav Nordea som förklaring.
Samtidigt meddelades att den sammanslagna fonden fortsättningsvis kommer att förvaltas av Eagle Asset Management Inc, som även var North American All Cap Funds förvaltare vid tillfället. Att Aletheia dumpas nämns inte ens med namn i det svenska informationsbladet.
I kundinformationen som Nordea i Schweiz skickade ut i samma veva informeras fondens kunder om att man avslutar sitt samarbete med Aletheia, men inte heller där anges någon orsak till varför.
I november 2012, kort efter att Nordea avslutat sitt samarbete med Aletheia, begärdes Aletheia i konkurs enligt den amerikanska chapter 11-regeln.
Kort därpå framkom att anklagelserna mot Peter Eichler hade en djupare grund än vad som tidigare varit känt.
I december åtalades Peter Eichler, som i medier beskrivits som en av södra Kaliforniens mest framgångsrika män, av SEC för ett så kallat ”cherry-picking scheme”. I myndighetens fortsatta utredningar hade det framkommit att Eichler flyttat stora belopp mellan kunders depåer och dessutom också ska ha omfördelat vinster och förluster på avslutade affärer mellan konton för sin egen och utvalda kunders vinning under perioden augusti 2009 till november 2011. Eichler själv ska ha tjänat runt 2 miljoner dollar på detta upplägg.
Kunder i två av Aletheias hedgefonder förlorade totalt 4,4 miljoner dollar på Eichlers agerande, skriver LA Times.
– Aletheia och Eichler hade förbundit sig att behandla samtliga kunder likvärdigt, men i stället handplockades vinnare och förlorare, sa SEC:s Michele Wein Layne i en kommentar i samband med att utredningen avslutades, rapporterar LA Times.
Enligt SEC var 98 procent av Eichlers avslutade affärer i den egna depån vinstaffärer. Samtidigt var endast 32 procent av affärerna i Aletheias hedgefonder vinstaffärer vilket resulterade i en negativ avkastning för fonden.
– Aletheia har inte skadat någon av sina produkter eller kunder med mening, kommenterade Eichler själv anklagelserna i en skrivelse.
Han sa sig också se fram emot att samarbeta med SEC för att lösa eventuella ytterligare frågetecken.
Utöver sin årslön på 33 miljoner dollar ska Eichler ha betalat ut 34 bonusar till sig själv bara under de sista tolv månaderna innan konkursen. Vid ett tillfälle tre bonusar på en och samma dag, enligt firmans egen dokumentation, rapporterar LA Times.
Samtidigt visar SEC-dokument hur det förvaltade kapitalet krympte i allt snabbare takt då allt fler kunder hoppade av. Nordea väntade dock in i det sista med att byta förvaltare. Uppdraget slutade formellt först 4 oktober 2012, tre dagar tidigare hade delstaten Kalifornien dragit in firmans verksamhetstillstånd på grund av obetalda skatter.
Flera domstolsprocesser pågår fortfarande. Eichler fortsätter att förneka alla anklagelser. Enligt honom beror konkursen i Aletheia på att firman fått dålig publicitet och haft höga kostnader för att försvara sig i rätten.
– Ingen ska behöva gå igenom det jag går igenom. Jag har lagt ner min själ och mitt hjärta i något som andra nu vill förstöra. Det känns ledsamt, säger han till LA Times.
Aletheia har en historia av att hamna i bråk, enligt Dealbook. Till exempel stämde Aletheia och private equity-firman Proctor Investment varandra efter en affär där Proctor köpte en tioprocentig andel i Aletheia. Proctor har kommit med samma anklagelser som Peikin och rättsförhandlingar kommer att ske i maj. Aletheia och en av firmans tidigare chefer, Joseph M. Boskovich, har också stämt varandra över en dispyt i samband med att Boskovich lämnade firman.
Om Aletheias agerande också har påverkat investerarna i Nordeas North American Growth Fund framgår inte. Klart är att fonden under den aktuella perioden presterat betydligt sämre än sitt jämförelseindex.
Realtid.se söker Nordea för en kommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.