Realtid

Nordea pressas efter utförsäljning

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 feb. 2011Publicerad: 07 feb. 2011

Nu kan vi inrikta oss på en fortsatt rekyl en tid även om vi kortsiktigt får en tillfällig motreaktion uppåt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta marknader har de senaste veckorna signalerat för att den 3-4 februari skulle bli en viktig reaktionsdag. Nu är tiden på plats och vi får nu vaska fram de marknader och aktier som byter riktningen den närmaste tiden.

Ser vi på valutamarknaden är det de dollarrelaterade valutorna som är i läge för att byta riktning med en tillfällig förstärkning av dollarn.

Många råvaror står nu inför en rekyl, inte av några större mått, men ändå en rekyl som gör det lättare för oss att stämma av var i den långsiktiga utvecklingen respektive råvara befinner sig.

När det gäller börser och index är det flera index i världen som fallit en längre tid och nu står inför tillfälliga uppgångar efter lågpunkter i slutet av föregående vecka.

Brasilien

Bovespaindex (65.269) slog i taket den 4 november 2010 efter att ha testat den tidigare rekordnoteringen från 2008.

Nu har det gått tre månader sedan denna topp och förutsättningarna finns för att vi såg, i varje fall, en tillfällig botten vid 65.160 i fredags.

I en tidigare prognos inriktade jag mig på en möjlig nedgång till 60.000-nivån, vilkket fortfarande är möjligt, då denna förväntade motreaktion uppåt, i första hand ska ses som tillfällig efter en alltför snabb nedgång.

ANNONS

Enskilda aktier

Fabege (67,90) har jag följt under en längre tid. De första negativa signalerna efter toppnoteringen den 4 januari vid 81,20 kronor kom några dagar senare. Motståndet vid 81,00 kronor höll då för ett test och har sedan dess fått aktien på fall.

Nu, i fredags, tog det stopp på nedsidan i och med att tiden var på plats (4 feb) och lägsta noteringen 67,20 kronor sattes. Stödet vi jobbat med sedan tidigare låg vid 68,00 kronor.

Motreaktion sa marknaden, och nu återstår det att se hur långt en uppgång håller.

Nedgången från toppnoteringen blev som mest 14,00 kronor, vilket innebär att vi kan inrikta oss på en uppgång på 7,00 kronor med bud på 8,50-9,00 kronor. Det ger oss 74,00 kronor som ett första motstånd och 76,00 kronor som andra möjliga nivå.

Går vi tillbaka i tiden kan vi se att aktien noterade en tillfällig topp vid 74,30 kronor den 27 januari, vilket stärker bilden av en stark nivå kring 74,00 kronor.

De negativa signalerna efter toppen den 4 januari ger en bild av en ny nedgång efter att den tillfälliga uppgång gjort sitt.

Nordea (74,35) föll tillbaka i fredags efter statens utförsäljning av 225 miljoner Nordeaaktier. Toppnoteringen den 2 februari hamnade på 81,60 kronor.

ANNONS

Nu kan vi inrikta oss på en fortsatt rekyl en tid även om vi kortsiktigt får en tillfällig motreaktion uppåt. Jag räknar med att stödet vid 72,00 kronor blir viktigt framöver och det kan i bästa fall hålla och ge nästa uppgång på sikt.

Om 72-nivån skulle brytas måsta vi hålla stödet vid 68,00 kronor aktivt och flytta ned den nedre gränsen dit.

Långsiktigt kan vi i ett senare skede få nya signaler för en uppgång mot högre nivåer.

Nokia (71,55) reagerade negativt på delårsrapporten, som kom den 27 januari. Aktien föll omgående till 63,00 kronor innan den vände uppåt igen.

Marknaden har givit aktien positiva signaler den senaste tiden, vilket gör att jag ser en möjlig fortsättning uppåt även om aktien tillfälligt först kan testa stödet vid 68,00 kronor.

På sikt är det motståndet vid 72,00 kronor som är viktigast. Den dag aktien stänger bestående över detta motstånd har vi en signal på fortsatt uppgång till först 75,00 kronor och sedan även 78,00 kronor.

Toppnoteringen från den 21 oktober 2001 ligger vid just 78,00 kronor och den utgör ett hinder mot fortsatt uppgång men den dag denna nivå bryts öppnar sig en betydligt ljusare bild de följande 6-8 månaderna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]