Kapitalförvaltaren ger sin syn på utvecklingen i gränsmarknader.
"Mycket intresse för frontiers"
Mest läst i kategorin
De senaste tre åren har en hel del pengar från större investerare gått in i gränsmarknader medan kapitalet som investeras i tillväxtmarknader planar ut. Eftersom gränsmarknaderna fortfarande är en liten del av den globala ekonomin rör det sig om mindre summor, men allt fler väntas följa de tidiga investerarna om de kan ha överseende med likviditetsproblemet, uppger T.Rowe Prices förvaltare Oliver Bell till Realtid.se.
– Det finns mycket intresse. Men vi befinner oss fortfarande i det tidiga stadiet av en tillgångsklass vilket innebär att den är mer illikvid än många andra marknader och det kanske skrämmer en del investerare. Sedan är många av de här länderna i nyheterna av fel anledning, säger han.
Det största problemet för investerare nu är just bristen på likviditet och därför är långsiktighet viktigt. Rådet är alltid att inte investera med en för kortsiktig horisont eftersom det är ”störande för marknaderna om pengarna går in och ut hela tiden”, enligt Bell.
– Det finns stora likheter mellan gränsmarkknaderna idag och hur tillväxtmarknaderna såg ut under 1990-talet. De som investerade i tillväxtmarknaderna på den tiden har haft en stark utveckling, trots hög risk och volatilitet i perioder, säger han.
Det som gör gränsmarknader till en viktig finansiell faktor är att de sammanlagt står för en tredjedel av världens befolkning och drygt 40 procent av världens unga befolkning. Samtidigt utgör de endast en liten del av den globala bruttonationalprodukten och genomgår snabb tillväxt bland annat tack vare en ökad demokratisering som bidrar till större investeringar, menar Bell.
De flesta gränsmarknaderna befinner sig fortfarande i en fas där de bygger och investerar för att vara mer konkurrenskraftiga i framtiden.
– De bygger just nu fortfarande kraftverk, hamnar och vägar så att de i framtiden kan ha fabriker för tillverkning. Det finns undantag som Vietnam men majoriteten har en begränsad koppling till den globala handeln som exempelvis Kina och Taiwan. Eftersom kopplingen är mindre märkbar i dessa länder får man exponering mot den inhemska ekonomin i stället för den globala handeln. Korrelationen mot globala trender är lägre, säger Oliver Bell.
Exempel på länder som lockat mer kapital är Mozambique och Vietnam. Det förstnämnda är ett av världens fattigaste länder men där stora gasreserver upptäckts nyligen. Vietnam var mer känt som en stor textilexportör men på senare tid har mobiltelefoner tagit över förstaplatsen, enligt Bell.
– Ländernas egenskaper sinsemellan är mycket olika. Blandning av importörer och exportörer av exemplevis olja och koppar bidrar till goda diversifieringsmöjligheter. Det finns inte en enskild egenskap som gemensamt gör att de växer utan det handlar om den strukturella tillväxten.
Samtidigt finns det stora risker och volatilitet. Ekonomin och politiken kan förändras snabbt och därför är det lämpligast att investera brett. En bred och väldiversifierad portfölj kan därför ge visst skydd mot riskerna, enligt Bell.
En stor oro för investerare det senaste året, framför allt i tillväxtmarknader, har varit det fallande oljepriset som drabbat flera marknader hårt. Gränsmarknaderna har inte heller undgått den negativa effekten.
MSCI Frontier Index har sedan förra sommaren fallit 9,6 procent. T.Rowe Prices fond har klarat sig relativt väl under samma period med ett fall på 2 procent. (Sedan start 24 Juni 2014 till 30 April 2015, I share class).
– Fonden har gått ner lite sedan juni 2014 men oljepriset som dominerar indexet har halverats. Med tanke på hur stora rörelserna i oljepriset varit har nedgången i gränsmarknader varit ganska blygsam så det visar att tillgångsklassen är mer robust än vad många tror.
Indexet utgörs av stora oljerelaterade ekonomier som Oman, Nigeria och Kuwait. På grund av den aktiva förvaltningsstrategin är T.Rowe Price underviktat de större oljebolagen- och länderna, avslutar Oliver Bell.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.