Telia Soneras koncernchef Anders Igel och förra Sverigechefen Marie Ehrling friades dag av Stockholms tingsrätt från anklagelserna om bestickning.
Mutanklagade Teliachefer frias

Mest läst i kategorin
Mutanklagade Teliachefer frias
Enligt åtalet gjorde sig Ehrling och Igel skyldiga till bestickning och otillbörlig belöning, när de förra året bjöd in några hundra chefer och tjänstemän från offentliga sektorn och privata näringslivet på middag och musikalen Mamma Mia.
Tingsrätten gör bedömningen att det visserligen finns inslag i bolagets erbjudande som talar emot att det var tillbörligt. ”Bland dessa var att bolaget bjöd in chefernas anhöriga till evenemanget”.
Tingsrätten finner dock vid en samlad bedömning att dess inslag inte har vägt tillräckligt tungt för att åtalen skulle bifallas.
Värdet på inbjudan låg enligt försvarsadvokaterna på mellan 1.100 kronor och 1.650 kronor per person.
Evenemanget ställdes in sedan en av de inbjudna, rikspolischefen Stefan Strömberg, informerat chefsjuristen vid Rikspolisstyrelsen, varefter en förundersökning inleddes.
Åklagaren har bara tittat på om den aktuella inbjudan är en otillbörlig förmån till de inbjudna från offentlig sektor.
Samtliga inbjudna var storkunder till Telia Sonera. Enligt inbjudan var tanken med evenemanget också att presentera nya produkter och tjänster från bolaget.
Lagstiftningen är ålderstigen och överåklagare Christer van der Kwast ville genom åtalet pröva var gränserna går.
Tingsrätten har dock i domen tagit hänsyn till att cheferna, eller de myndigheter som de företrädde, inte utövade myndighet mot bolaget och att cheferna hade bjudits in på grund av att myndigheterna har en kundrelation till Telia Sonera.
Vidare anser tingsrätten att produktinformationen och annan marknadsföring som skulle äga rum under evenemanget kan anses ha ingått som ett ”naturligt och nyttigt” led i chefernas tjänsteutövning.
– Det här är en bra dom och vi är mycket lättade, säger Caroline Sallmander, vd för Sponsrings- och eventföreningen, till TT.
Föreningen hade på förhand befarat att en fällande dom skulle ha gett förödande konsekvenser för branschen.
– Lagstiftningen är gammal och otydlig och den här typen av arrangemang som Telia Sonera planerade, det är så man gör affärer i dag, säger Sallmander.
Hon betonar att den friande domen bara berör chefer och tjänstemän från offentlig sektor.
– Vi kommer nu att ta fram riktlinjer för hur inbjudningar till offentliga chefer och tjänstemän ska gå till för att hitta en bra praxis, säger hon.
Ett sätt kan vara att man i inbjudan talar om vad självkostnadspriset är och föreslår att de inbjudna betalar själva.
Eventbranschen i Sverige omsatte förra året 2,4 miljarder kronor och många teatrar, restauranger och idrottsarrangörer drar nytta av den snabba tillväxten i branschen.
TT