Realtid

Mozart-hypen i Kina

administrator
administrator
Uppdaterad: 02 jan. 2008Publicerad: 02 jan. 2008

Krönika av Marika Ehrenkrona.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De dök plötsligt upp bakifrån, från ingenting, som gatubarngänget som brukar överfalla flanörer på Nevskij Prospekt i S:t Petersburg. Man befinner sig i ett hav av anfallare, och har svårt att hålla sig upprätt. Den här gången var det dock en grupp kineser som under höga stridsrop kastade sig Mozart i vinterskymningens Wien.

Deras förtjusning var utan gräns, där stod han ju, i förklarad vit marmor, en livs levande Mozartstaty och kineserna turades ivrigt om att posera framför hjälten.

Österlandet är här.

Medan vi dubbelvikta hälsar på solen och lär oss andas i medveten närvaro, jagar kineser Mozartstatyer i Wien som om det vore rockstjärnor.

Europa och Asien återskapar sin kulturdialog i ständiga skov av ömsom idealisering och nedvärdering.

I takt med välståndsökningen i öst är det inte folkhemskt villa-volvo-vovve, utan ett exklusivt Scania-Steinway-Sacher som efterfrågas.

Det nya i dag är att det inte bara är materiella europeiska varumärken som tas över. I bästa postmodern stil innebär det en rörelse från Chanel till Chagall. Från Dior till Digital.

En ny, långväga publik bär upp de förnämsta opera- och konserthusen i Europa. Under nyårskonserten i Wien fylldes salen av talrika japanska och kinesiska besökare. När jag var i just i Wien för några veckor sedan, blev jag inte bara nästan omkullsprungen av glädjetjutande kineser i parken, jag bevistade även konserter där säkert en tredjedel var kulturbärare från Kina.

ANNONS

En av de absolut främsta Mozart-tolkarna är för övrigt just kines.

Den 24-åriga Lang Lang spelar Mozart, men för all del också nordiska Stenhammar, som ingen annan förut. Det gav han prov på under sin Nobelkonsert i Stockholms Konserthus, en konsert som TV4 visade på nyårsdagen.

Lang har på kort tid startat en Mozart-hype i Kina. Tiotusentals små kineser drillas nu i pianoskolor och alla går de och drömmer om att bli nästa Lang – eller i alla fall gör deras föräldrar det. Trycket är så hårt att pianolärare utbildas i rasande fart och kineserna står i kö för en eftertraktad Steinway-flygel.

Det är en kulturrevolution i Kina.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]