Realtid

Mänskligare sökmotor

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 jan. 2008Publicerad: 07 jan. 2008

Wikipedias nya söksajt låter användarna betygsätta allt på internet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ännu ett Facebook – eller en Googledödare inom ett par år?

Med en tredjedel så många besökare som Google är uppslagsverket Wikipedia en av världens största sajter.

Grundarna, den filantropiske miljonären Jimmy Wales och brittiska Angela Beesley, lanserar i dag en egen sökmotor i företaget Wikia Inc.

Meningen är att registrerade användare ska betygsätta varandra och allt på internet, så att sökträffarna efter hand ska bli mer och mer relevanta.

Genom användarna ska Wikia samla på sig mänskliga omdömen, till skillnad från Google som bara använder företagets programmerade kriterier för vad som är en relevant träff.

– Jag tycker att det är osunt för världens medborgare att så mycket av vår information kontrolleras av så få aktörer bakom stängda dörrar, säger Jimmy Wales i ett uttalande.

– Hos Google är det företaget som äger programvaran. De talar inte om vilka parametrar som avgör vad som kommer högt upp på träfflistan, säger svenska Wikipedias ordförande Lennart Guldbrandsson till Realtid.se.

Med Wikia ska alla kunna förstå och påverka sökresultatet.

ANNONS

– Här kan du plocka hem hela programmet och se själv vad som avgör. Här kan man också ändra parametrarna. Källkoden är öppen, säger Lennart Guldbrandsson.

Sökmotorn bygger på gratisprogrammet Nutch och ett sökindex från företaget Grub som Wikia köpte 2007.

Som startkapital har Wikia fått 90 miljoner kronor varav 60 miljoner från boksajten Amazon.

Till skillnad från uppslagsverket Wikipedia, som drivs utan vinstintresse genom donationer, ska sökmotorn Wikia vara lönsam och dra in pengar genom att sälja annonsplatser.

Lennart Guldbrandsson tror att många företag kommer att vilja synas på Wikias söksida. Men själv får han inga pengar.

– Det är en guldkantad förbannelse. Det är många som besöker Wikipedia. Det kräver bandbredd och service. Men Wikipedia är en gratissajt och kommer alltid att förbli en gratissajt.

Wikia presenterar inte alternativa stavningar av sökord, en funktion som fick trafiken på Google att explodera. Även bortsett från rättstavningen är sökresultaten klena jämfört med Google.

– Visst, sökresultaten suger än så länge. Med det är inte poängen. Poängen är att vi gör något annorlunda, skriver grundaren Jimmy Wales i en kommentar till en sågning i bloggen Techcrunch.

ANNONS

Sökmotorn är igång på sajten alpha.search.wikia.com, men det handlar om en alfa-version – steget före beta, en brasklapp som markerar experimentell programvara som testlanseras innan den är flygfärdig.

– Det är ett projekt för att bygga en sökmotor, inte en sökmotor. Jag har sagt till varenda en av de reportrar jag pratat med att det här inte är en Google-dödare ännu, skriver Jimmy Wales.

Wikia blir ännu ett socialt nätverk, en community som Facebook. En av utmaningarna blir att hålla användarna i styr så att inte sökresultaten manipuleras efter enskilda intressen. Det ska fungera på samma sätt som i Wikipedia, där bidrag och användare censureras och redigeras av andra användare.

– De sociala verktygen rullas ut varefter vi blir klara med dem. Det kommer att arta sig så att det förhoppnings så småningom inte suger, skriver Jimmy Wales.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]