På andra sidan Öresund vill många sälja medan tiderna är goda – men skepsisen har ökat bland köparna berättar riskkapitalbolaget Altor för Realtid.
”Många vill sälja medan det är goda tider”
Mest läst i kategorin
Även i Danmark har aktiviteten kring företagsförvärv och överlåtelser varit hög under senare år. Medan den uppges vara fortsatt god i Skåne och övriga Sydsverige så verkar den dock ha bromsat in en del.
– Det är fortfarande aktivitet, men det är fler processer nu som inte leder fram till någon affär, säger Thomas Kvorning, partner på riskkapitalbolaget Altor i Danmark.
Altor arbetar främst med stora och medelstora bolag. Enligt Thomas Kvorning ska det fortsatt vara mer aktivitet inom segmentet för mindre företag.
– Vi kommer från en hög nivå. Men förutom branschspecifika problem på en del håll så finns det också en hel del makroekonomisk osäkerhet. De senaste tolv månaderna är det många säljare som blir sittande med sina verksamheter om de inte är beredda att justera prisförväntningarna. Det är mer skepsis nu och inte lika lätt.
– Samtidigt är det många som vill sälja medan det fortfarande råder goda tider.
– Framför allt är det svårare att få igenom affärer inom retail och cykliska branscher som automotive, där riskpremien uppges ha stigit.
Danmark har under senare år, liksom Sverige, haft en hel del nedslående exempel inom handel. Bland annat har EQT haft stora bekymmer med både leksakskedjan Top Toy/BR, som gick i konkurs, och prylsäljarkedjan Flying Tiger Copenhagen, vilket Realtid tidigare kunnat rapportera om. Det gör att de flesta tänkbara köpare nu håller sig kallsinniga till branschen.
– Det finns så många exempel på problem inom handel i Danmark att det är svårt att rättfärdiga en investering, säger Thomas Kvorning.
Altor har dessutom högaktuella bekymmer med sin investering i sportkedjan XXL. Däremot har frågor inom miljö och ESG, det vill säga Environmental, social and corporate governance, exploderat även på andra sidan Öresund.
Intresset för den typen av frågor har ökat enormt, enligt Thomas Kvorning.
– Det görs väldigt mycket för att belysa olika perspektiv inom ESG, och hur det påverkar företagen. Pe-industrin har varit lite långsam på att få upp ögonen för detta. Men nu sker det mycket inom branschen för att bygga upp kompetens och göra investeringar som bygger på detta.
– Samtidigt uppges konkurrensen inom M&A i Danmark öka i takt med att det kommer fler fonder och det blir mer pengar som sätts i spel. Inte minst kommer det in nya aktörer och mer pengar i segmenten för mindre bolag, enligt Thomas Kvorning.
Men även Altor har gått på en del minor i Danmark, främst i form av den synnerligen uppmärksammade kraschen i transportrederiet OW Bunker 2014.
– Vi var mycket berörda av konkursen i OW Bunker. Mediebelastningen var våldsam, och det påverkade oss en hel del. Men vi har lyckats behålla bra relationer till våra olika stakeholders.
Thomas Kvorning började själv sin karriär inom Altor på Stockholmskontoret för 13 år sedan. Därefter har den danska verksamheten, som från början styrdes mycket från Stockholm, vuxit mycket i storlek. Även om det i hög utsträckning är lokalt förankrade verksamheter så arbetar firman en hel del med nordiskt gränsöverskridande sektorgrupper.
– Vi är rätt lika Altor i Sverige i vårt arbete, vi har samma DNA.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Vilka risker kan ditt företag undvika?
Anpassa försäkringen efter din bransch och få pris och skydd på nolltid.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.