Storbankerna spelar under täcket med mäklarna för att lura kunderna. Den nya fastighetsmäklarlagen vill legalisera mäklarnas hemliga förmåner för att komma åt problemet.
Mäklarna hindrar prispress på bolån
Mest läst i kategorin
Regeringens utredare Ylva Norling Jönsson ger upp kampen mot myglande fastighetsmäklare som tar betalt av sin bank för att ”rekommendera” bostadslån.
Hon föreslår att mäklarna ska få lov att sälja bostadslån till privatpersoner som köper en bostad.
I gengäld ska mäklarna vara skyldiga att berätta för statliga Fastighetsmäklarnämnden vem som betalar dem för att sälja lånen – och hur mycket de får.
Det är olagligt för en fastighetsmäklare att ta emot pengar från en bank i dag. Ändå gör alla det.
Enligt uppgifter till Realtid.se betalar Nordea pengar till fastighetsmäklarkedjan Erik Olsson för varje ny kund som skriver på ett lån hos banken.
Eftersom det är olagligt,
betalar Nordea via bolaget R2R i Danmark. R2R sköter sedan 2004 helt öppet kringtjänsterna åt Erik Olsson. Mäklaren kallar upplägget ”Förmånsklubben”.
Nordea äger sedan i november 68 procent av den norska fastighetsmäklarkedjan Privatmäklarna.
Nordea är inte ensamma.
Handelsbanken samarbetar med Notar – det så kallade Notarlånet – och med konkurshotade M2, som lånat 28 miljoner kronor.
Den Norske Bank köpte Svensk Fastighetsförmedling för 440 miljoner kronor i våras – en strategisk snarare än finansiell investering. Mäklarkontoren blir en distributionskanal.
Swedbank äger Fastighetsbyrån.
Danske Bank äger Skandiamäklarna och samarbetar nära med Bjurfors.
SEB samarbetar med Husman Hagberg.
Listan är lång och växer.
Nätmäklartjänsten Hemonline marknadsför sig som oberoende, men ägs av Skandiabanken.
– Det förespeglas att mäklaren förmedlar lån ”i samarbete med banken”. Det ska snarare stå ”ägs av” – annars tror ju kunden tror att han blir hjälpt, säger Johan Envall.
– I Sverige låtsas fastighetsmäklarna uttala sig i kundens intresse. ”Gå till den här banken för de är så himla bra.” De förespeglar kunden att det handlar om oberoende råd och förmåner. Det finns inte bevis för det, men det är rimligt att anta att mäklarföretaget får betalt av bankerna.
Johan Envall är vd för Creditservice i Stockholm med sajten Creditservice.se som jämför bostadslån, inte som Comboloan eller Compricer som bara listar tillgängliga prisuppgifter, utan efter en aktiv ansökan från kunden.
Företaget bakom sajten hjälper kunden att jämföra villkoren mellan flera nischbanker. Nu har också storbankerna börjat erkänna behovet.
– Vi för sedan länge samtal med i stort sett alla banker, säger Johan Envall.
Men samtalen går trögt.
– Storbankerna vill ju behålla sitt revir. Internet är en nagel i ögat. Det gör det enklare för konsumenterna att utsätta bankerna för konkurrens.
I USA och Europa tecknas en stor del av alla bostadslån genom jämförande tjänster, mortgage brokers. I Sverige finns tjänster som mäklar försäkringar, men inga som mäklar bostadslån.
De svenska fastighetsmäklarna vill inte alls vara med.
– Jag erbjuder mäklarna att samarbeta för att hjälpa deras kunder. ”Nä, vi jobbar ju med den här banken”, svarar de.
Känns det korrupt? Skyll dig själv.
– Svenskarna är ohyggligt orörliga. Visst, vi har några plastkort i plånboken från en annan bank, men bankerna har sluppit att konkurrera med varandra. Konsumenterna skulle tjäna på att jämföra villkor. Bostadslånet är allas vår största utgift månadsvis, säger Johan Envall.
– Du kan föhandla ner den rörliga räntan en halv procentenhet från 5,10 procent till 4,60. Det blir 5.000 kronor per lånad miljon varje år. Gillar du din nuvarande bank? Då får du sätta ett pris på det.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.